Actualitate

12,8 lei pe oră pentru medicii din centrele de permanenţă

<p />Medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă vor fi plătiţi cu 12,8 lei pe oră, faţă de 10 lei pe oră cât era până în prezent. Asistenţii medicali vor fi plătiţi în funcţie de salariul negociat, dar tariful nu poate fi mai mic de 8 lei pe oră.

Conducerea Ministerului Sănătăţii a dispus majorarea tarifelor pentru medicii de familie care efectuează gărzi în centrele de permanenţă. “Astfel, un medic de familie va primi un tarif orar de 12,8 lei pe oră, indiferent de gradul profesional, faţă de 10 lei pe oră, aşa cum era prevăzut în prezent, tarif din care medicul era obligat să plătească şi utilităţile centrului”, au afirmat reprezentanţii Serviciului de Presă al Ministerului.

În cazul asistenţilor medicali, tariful acestora se va calcula în funcţie de salariul negociat, indiferent dacă aceştia se află în contract cu casele de asigurări sau sunt angajaţi numai în serviciul de gardă. Tariful nu va fi însă mai mic de 8 lei pe oră.


Autorităţile locale vor fi obligate să asigure personalul auxiliar din centrele de permanenţă, respectiv îngrijitoare, paznic, registrator medical, după caz, dacă pun la dispoziţie spaţiul, şi paza pentru cabinetele care participă la un centru de permanenţă, indiferent de forma de organizare a centrului de permanenţă. De asemenea, vor fi obligate să asigure dotarea minimală necesară funcţionării centrelor de permanenţă, dacă pun la dispoziţie spaţiul pentru centrul de permanenţă.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a alocat 21 milioane de lei pentru funcţionarea centrelor de permanenţă. În prezent, în România funcţionează 88 centre de permanenţă. În urma noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii urmăreşte înfiinţarea a încă 60 de astfel de unităţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter