Actualitate

Capitala Europeană, o „cursă cu handicap” pentru toți candidații, inclusiv pentru Cluj

Niciun oraş nu e pregătit să fie Capitală Culturală Europeană, spune deputatul Gigel Ştirbu, președintele Comisiei pentru Cultură.

Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, a declarat, joi, că niciunul din oraşele româneşti care doresc să devină în 2021 Capitală Culturală Europeană nu e pregătit pentru acest statut, deţinut în urmă cu şapte ani de Sibiu.

„Un lucru este cert. În momentul de faţă nu este nimeni pregătit să fie Capitală Culturală Europeană, niciunul dintre aceste oraşe nu este pregătit. De ce vă spun acest lucru? Pentru că demersurile nu au pornit. În afară de declaraţii politice, conjuncturale, nu s-a făcut nimic. Aţi auzit mai devreme de la domnul Chiriac că dosarul va intra în analiză. Păi cum să intre anul viitor acest dosar în analiză, când acest dosar nici nu a început să fie creionat? Despre acest lucru este vorba”, a spus deputatul Gigel Ştirbu, fost ministru al Culturii.


El i-a îndemnat pe responsabilii din Craiova, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Braşov, care au anunţat până acum că vor să obţină titlul de Capitală Culturală Europeană, să ţină cont de experienţa de succes a Sibiului.

Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor a adoptat joi, în unanimitate, o rezoluţie de sprijin al culturii, în care atrage atenţia că va fi foarte greu să fie atins din nou, standardul atins în 2007, de Sibiu, Capitală Culturală Europeană.


„Comisia este conştientă că în absenţa unui cadru legislativ stabil, a unui sistem de finanţare predictibil, bazat pe sprijinirea performanţei şi valorii, atingerea standardului stabilit de Sibiu în 2007 va fi foarte greu de atins. Membrii Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor atrag atenţia tuturor factorilor implicaţi asupra faptului că niciun oraş nu este dinainte câştigător al titlului de Capitală Culturală Europeană, normele permiţând Comisiei Europene să respingă toate candidaturile dacă ele nu sunt credibile şi sprijinite de un suport public, administrativ şi bugetar corespunzător”, conform rezoluţiei Comisiei pentru cultură, reunită pentru prima dată, joi, la Sibiu.

În 2021, România are din nou oportunitatea de a titulariza una din cele două Capitale Culturale ale Europei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter