Actualitate

Analizele pentru tiroidă, necesare pentru femeile gravide

<p>Toate femeile însărcinate ar trebui să facă un set de analize a glandei tiroide, conform unei echipe de cercetători cehi.</p> <p />

O simplă analiză de sânge poate identifica aproximativ o treime dintre viitoarele mame care nu prezintă deocamdată niciun simptom, dar care pot suferi afecţiuni ale tiroidei după ce dau naştere.

Identificarea din timp a bolilor de tiroidă la mame va avea implicaţii majore asupra sănătăţii femeilor şi copiilor, conform unui studiu prezentat cu ocazia Congresului European de Endocrinologie, citat de Agerpres.


Studiul coordonat de dr. Eliska Potlukova de la Universitatea Carol din Praga se bazează pe evoluţia stării de sănătate a 200 de femei, atât în perioada sarcinii, cât şi după naştere. Aproximativ jumătate dintre acestea nu prezentau niciun simptom de îmbolnăvire a tiroidei, însă în urma unei analize de sânge s-a stabilit că ar putea suferi de astfel de probleme în viitorul apropiat. O treime dintre aceste femei au început să sufere din cauza tiroidei într-un interval de timp de până la doi ani după naştere.

Conform dr. Potlukova, zeci de mii de femei gravide din Europa ar putea suferi de afecţiuni ale tiroidei după naştere, iar detectarea lor din timp va elimina orice implicaţii majore asupra vieţii lor şi a copiilor. “Fiecare tânără femeie ar trebui să se asigure că glanda tiroidă îi funcţionează bine, înainte de a rămâne gravidă”, a mai adăugat ea.


În prezent, medicii recomandă analize de tiroidă doar pentru viitoarele mame care provin din familii în care au existat probleme de acest gen.

abonare newsletter