Actualitate

Obiceiuri de Rusalii: Păpălugăra din satul Şoimeni, judeţul Cluj FOTO - VIDEO

În fiecare an, de Rusalii, locuitorii satului Şoimeni, comuna Vultureni respectă cu sfinţenie tradiţia numită Păpălugăra. Tot ritualul se încheie cu joc şi voie bună.

Obiceiul cunoscut sub numele Păpălugăra presupune îmbrăcarea a doi feciori cu frunze.C Corpurile lor sunt foarte bine acoperite cu frunze astfel încât veştmântul lor este de fapt o mască. “Hainele” lor sunt făcute din frunze de paltin şi reprezintă un bărbat şi o femeie.

După ce feciorii sunt costumaţi complet, pasul următor este udarea lor din abundenţă, apoi merg din casă în casă până la capătul satului. La fiecare gospodărie, fac un fel de dans, iar gospodinele stropesc măştile cu apă. Acest ritual simbolizează invocarea ploii.


Tot acest ritual are loc în timp ce la biserică se desfăşoară slujba de Rusalii. După ce slujba religioasă se încheie, credincioşii în frunte cu preotul ies pe holde pentru sfinţirea acestora. Alături de alaiul de credincioşi se află şi cei doi feciori mascaţi cu frunze. Veştmântul vegetal al acestora este aruncat peste holde în semn de belşug şi de apărare a lanurilor de nenorociri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter