Actualitate

Tragedia aviatică din Apuseni, considerată accident de muncă. Dosarul a fost trimis mai departe

Nouă sancţiuni contravenţionale au fost aplicate în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, produs în ianuarie 2014 şi în urma căruia şi-au pierdut viaţa Adrian Iovan şi Aura Ion, iar alte cinci persoane au fost rănite.

Inspecția Muncii a aplicat nouă sancțiuni contravenționale, dintre care cinci amenzi în cuantum de 29.000 de lei și patru avertismente, în urma unei cercetări referitoare la accidentul aviatic produs pe 20 ianuarie 2014 în zona Munților Apuseni. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru finalizarea cercetării.

“În urma cercetării evenimentului aviatic produs în data de 20.01.2014 pe raza județului Cluj, în zona Munților Apuseni, au fost dispuse angajatorilor implicați în acest eveniment, ca urmare a neconformităților constatate, 10 măsuri cu termene imediate de realizare. De asemenea, au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale, dintre care cinci amenzi în cuantum de 29.000 de lei și patru avertismente. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru finalizarea cercetării”, a declarat inspectorul general de stat Ciprian Georgian Dragomir, citat de Agerpres.  


Inspecția Muncii și-a declinat, totodată, competența referitor la stabilirea cauzelor producerii evenimentului, acestea fiind stabilite de comisia din cadrul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS).

“În urma impactului aeronavei cu coronamentul pădurii, două persoane au decedat și alte cinci au suferit vătămări corporale grave. Ca urmare a cercetării evenimentului, comisia Inspecției Muncii a stabilit în limitele de competență impuse de Legea nr. 108/1999, republicată și Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, actualizată, caracterul de accidente de muncă pentru șase persoane. Pentru o persoană, conform art. 50 alin. 1) și 2), din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, actualizată, caracterul accidentului va fi stabilit de Ministerul Apărării Naționale”, se arată într-un comunicat al instituției.

Ultimele Stiri
abonare newsletter