Actualitate

Trei clujence în finala LicArt!

<p><img src="documente/stories/05_mai/06_ziua/07-licar2-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Trei eleve de la trei licee din Cluj-Napoca se află printre finaliştii celui mai mare concurs dedicat liceenilor din România.</p>

 

Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni - LicArt a ajuns în penultima etapă a desfăşurării sale.


 

În cele şase luni de înscrieri, peste 2.000 de liceeni s-au înscris la secţiunile Poezie şi Fotografie, cu 7.733 de creaţii, şi alţi 563 au făcut parte din cele 40 de trupe de teatru concurente. După jurizarea celor 170 de poezii şi 634 de fotografii semifinaliste şi a celor 50 de spectacole intrate în competiţie au fost aleşi finaliştii LicArt. Astfel, 30 de poeţi, cu 46 de texte, şi 40 de fotografi, cu 55 de imagini, alături de 44 de actori, cu trei spectacole, vor merge la Bucureşti, la Marea Finală care se va desfăşura în perioada 27-29 mai.


Acolo vor avea parte de multe întâlniri cu personalităţi marcante ale vieţii culturale, spectacole de teatru, concerte, workshop-uri şi excursii. În plus, premiile pentru câştigători sunt foarte atractive şi constă în DSLR-uri profesioniste, laptopuri, premii în bani, echipament fotografic şi cărţi în valoare de peste 15.000 de lei. Iar cea mai bună trupă de teatru va pleca de la Marea Finală cu cel puţin 4.000 de lei.

 


Trei finaliste din Cluj

 


Printre finaliştii ediţiei cu numărul 10 a LicArt se numără şi trei eleve din Cluj-Napoca. E vorba de Ramona Georgiana Ciurtin, de la Liceul Economic „Iulian Pop”, care este prezentă printre finalişti cu două fotografii, Alexandra-Ozana Mureşan, de la Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea” şi Krisztina Fejér de la Liceul Teoretic „Apáczai Csere János”. Cele trei eleve clujence au ajuns în finală la diferite secţiuni ale categoriei fotografie.

 


Pasiune pentru foto de la 13 ani

 

Ramona Georgiana Ciurtin, prezentă în finală cu două fotografii, una la secţiunea verde şi una la alb-negru, a vorbit pentru monitorul despre pasiunea ei pentru fotografie şi participarea la LicArt. „Pasiunea pentru fotografie am dobândit-o încă din clasa a VII-a, în momentul în care părinţii mi-au făcut cadou un aparat foto de buzunar. Încet am început să fotografiez tot ce mă înconjoară, încercând să surprind lucruri simple şi mărunte din viaţa de zi cu zi, de care te loveşti tot timpul dar eşti mult prea ocupat pentru a le observa. Am început să surprind frumuseţea naturii, expresii ale oamenilor, locuri şi am încercat să opresc timpul în loc, aparatul foto devenidu-mi un prieten nelipsit din geantă. Fotografia înseamnă mult pentru mine, este un mod în care pot surprinde şi păstra sentimente, momente şi clipe din viaţă”, a spus Ramona. Clujeanca a mai avut ocazia şi în trecut să se numere printre finaliştii LicArt aşa că acum miza este şi mai mare. „Faptul că am ajuns din nou în finala LicArt este o mare realizare pentru mine, deoarece în anul 2008 am mai fost selectată pentru finală, emoţiile şi trăirile se regăsesc din nou în acest an şi se accentuează deoarece este ultimul an în care particip, concursul fiind destinat doar liceenilor”, a mai spus Ramona, care este acum elevă în clasa a XII-a.

În ceea ce priveşte marele Premiu de la LicArt, Ramona este optimistă şi speră ca de această dată să câştige. „Ca orice alt concurent sper că voi câştiga, rămâne de văzut ce se va întâmpla. Dar simplul fapt că am ajuns până în acest punct este pentru mine un lucru important din viaţă”, a a conchis clujeanca.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter