Actualitate

Clujenii aleargă pentru bolnavii de inimă

<p><img src="documente/stories/05_mai/05_ziua/crosul-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ziua Naţională a Inimii, marcată în fiecare an pe 4 mai, va fi serbată anul acesta prin Crosul Inimii.</p> <p>Peste 83000 de clujeni suferă de boli hipertensive, 40.000 sunt afectaţi de cardiopatie ischemică şi 9000 au boli cerebro-vasculare, acestea fiind cele mai mari valori din ultimii zece ani.</p>

Sloganul din acest an al Zilei Naţionale a Inimii este “Aleargă pentru inimă, sănătate şi viaţă!”, iar scopul acestei zile este de a atrage atenţia populaţiei asupra factorilor de risc pentru bolile cardio-vasculare: stresul, fumatul, abuzul de alcool, alimentaţia nesănătoasă şi sedentarismul. „Inactivitatea fizică este factor de risc pentru bolile cardio- vasculare, precum şi pentru alte boli netransmisibile, cum ar fi diabetul zaharat sau cancerul. Mişcarea are efecte benefice pentru sănătate. Este importantă practicarea regulată de mişcare cu ritm moderat de 30-45 minute zilnic”, afirmă Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

Medicii subliniază că pacienţii trebuie să facă mişcare dacă specialistul le-a recomandat acest lucru. “Atragem atenţia pacienţilor cronici sau celor în curs de recuperare, cărora medicii le-au recomandat o anumită «doză» de mişcare asociată tratamentului medicamentos, că «doza»- parte a tratamentului global - nu este facultativă, ci trebuie «luată» cu aceeaşi consecvenţă ca şi pilula zilnică, desigur în condiţiile de auto-control sau supraveghere de specialitate prescrise în schema de tratament”, a mai precizat Duma.


 

Crosul Inimii, la Cluj-Napoca


 

Ziua Naţională a Inimii este marcată la Cluj-Napoca prin organizarea Crosului Inimii, pe 7 mai , ora 17.00, în Parcul Victor Babeş. Cu această ocazie se vor distribui afişe şi pliante de educaţie pentru sănătate. “Suntem încrezători că aceste crosuri ale inimii pot contribui la evoluţia, ca efort şi mentalitate, de la cele câteva zeci de entuziaşti de astăzi la sute şi mii de alergători pentru sănătate în viitorul apropiat”, este de părere Dorina Duma.


 

Record negativ


 

Potrivit informaţiilor DSP Cluj, în judeţul Cluj se înregistrează în prezent cel mai mare număr de bolnavi de inimă din ultimii 10 ani. Astfel, peste 83.000 de clujeni suferă de boli hipertensive faţă de 33.000 în anul 2000. De asemenea, a crescut foarte mult şi numărul celor care suferă de cardiopatie ischemică. Dacă în urmă cu 10 ani, în evidenţa medicilor se aflau 21.000 de persoane care suferă de această boală, la sfârşitul anului trecut numărul lor a ajuns la aproape 40.000.


Creşteri importante s-au înregistrat şi în cazul bolilor cerebro-vasculare. În anul 2000, puţin peste 4.000 de clujeni se confruntau cu aceste boli, iar anul trecut numărul lor a trecut de 9.000.

 

abonare newsletter