Actualitate

Vestigii arheologice descoperite în cursul săpăturilor la Autostrada Transilvania, într-o expoziţie unică

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei organizează în acestă săptămână două vernisaje. Joi, 15 mai, ora 12.00 va fi vernisată expoziţia “Satul preistoric de la Sănduleşti” iar vineri, 16 mai, ora 18.00‚ „Colecţii şi colecţionari. Ceasuri din colecţia particulară Gaspar”. Evenimentele vor loc la sediul muzeului, str. C. Daicoviciu nr. 2.

Expoziţia „Satul preistoric de la Sănduleşti” este realizată în colaborare cu Muzeul de Istorie Turda şi îşi propune să prezinte publicului larg vestigiile arheologice inedite descoperite în cursul săpăturilor de salvare efectuate pe tronsonul Autostrăzii Transilvania, pe arealul acestei comune clujene.

Cercetările arheologice au dezvelit un sit preistoric pluristratificat, complexele cercetate încadrându-se în neolitic, eneolitic, epoca bronzului şi cea romană. Conceptul expoziţional pune în valoare, într-o manieră atractivă, viaţa oamenilor din preistorie, aşa cum reuşesc specialiştii să o interpreteze pornind de la artefactele descoperite aici: vase ceramice, idoli, unelte şi arme din piatră, os, metal, etc. Perioada de desfăşurare a expoziţiei e 15 mai – 15 iunie.


Pornită în urmă cu cincisprezece ani din curiozitate mecanică şi dorinţa de a repara, pasiunea pentru ceasuri a unui colecţionar clujean a dus la achiziţionarea şi repunerea în funcţiune a peste 800 de piese ce se vor regăsi în expoziţia intitulată „Colecţii şi colecţionari. Ceasuri din colecţia particulară Gaspar”. Aceste ceasuri deşteptătoare mecanice sunt expuse, pentru prima dată, în cadrul expoziţiei de faţă. Acestea au fost fabricate pe parcursul secolului trecut şi provin din 14 ţări. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 16 mai – 2 iunie.

Cele două manifestări alcătuiesc împreună cu expoziţia temporară „Iluzie şi reflectare: viaţa artistică a lui Bánffy Miklós” programul Secvenţe de timp la Noaptea Muzeelor MNIT, ce reprezintă, alături de Noaptea Muzeelor la Colecţia de Istorie a Farmaciei oferta expoziţională a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei pentru cea de-a 10-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor.


 

abonare newsletter