Actualitate

Cântărețul brazilian de jazz, Renato Borghetti, în premieră națională la Cluj-Napoca

Renato Borghetti, cel mai consacrat cântăreț brazilian de jazz de renume mondial, va concerta sâmbătă, 17 mai 2014, de la ora 20.00, în premieră națională, pe scena Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca, într-un concert în avanpremiera Transilvania Jazz Festival.

Simona Hordoș, managerul cultural al Transilvania Jazz Festival Simona Hordoș, managerul cultural al Transilvania Jazz Festival

Artistul brazilian va urca pe scena Operei Maghiare după cinci ani de încercări de a-l convinge să concerteze în România. ”Renato Borghetti este acum pe drum spre Cluj și ne bucurăm enorm că am reușit să îl convingem să participe la acest festival, după cinci ani de încercări și de dificultăți financiare. Se știe deja că este un artist de renume internațional care refuză 99% dintre ofertele la festivaluri, în principal din motive financiare, așa că ar putea fi o ocazie unică pentru clujeni să îl audă live în orașul lor sau chiar în România”, a afirmat Simona Hordoș, managerul cultural al Transilvania Jazz Festival.

Concert în premieră națională

Concertul din țara noastră va fi primul dintr-o serie de astfel de evenimente pe care artistul le va susține în cadrul turneului său în Europa din acest an, un prilej unic pentru orașul nostru de a se promova în cursa de Capitală Culturală Europeană în 2020. ”Renato Borghetti a ales să își înceapă la Cluj-Napoca turneul său european din acest an, lucru pe care pe noi nu poate decât să ne bucure pentru că cine poate fi un ambasador mai bun al unui oraș care se luptă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2020 decât un artist de renume internațional care va povesti apoi fanilor experiența sa de la Cluj. El va interpreta aici melodii de pe ultimul său album, lansat în 2010, dar și melodiile lui consacrate, în funcție de cererea publicului. Va avea un repertoriu complex, din tot ceea ce reprezintă muzica lui Borghetti”, a explicat Simona Hordoş.


Echipa ”U” Cluj, invitată specială la concert

Artistul brazilian va avea şi invitaţi speciali în cadrul concertului. ”Am invitat echipa locală de fotbal ”U” Cluj la concertul artistului brazilian, pentru a-l cunoaște și pentru a-l asculta, mai ales că unul dintre atacanții echipei, Gabriel Machado, este din același oraș cu Renato Borghetti și de asemenea este un mare fan al lui însă nu a avut ocazia să îl întâlnească live și să îi ceară un autograf, lucru pe care și-l dorește de mult timp”, a spus Simona Hordoș.

Buget mic pentru un festival mare

Organizatorii Transivania Jazz Festival au afirmat că reușesc să realizeze cu greu evenimentul, din cauza dificultăților financiare. ”Cred că piața clujeană este deja saturată de evenimente culturale, iar comunitatea locală nu știe încă să prioritizeze evenimentele culturale în funcţie de importanța și prestigiul lor, însă această creștere culturală este făcută haotic și cred că ne vom confrunta cu o implozie”, a adăugat managerul cultural al festivalului.


Singurul sprijin financiar pe care l-au primit până acum festivalul a fost din partea Primăriei. ”În acest an, am primit 55.000 lei de la Primărie, singura finanțare care am primit-o până în acest moment. Această sumă nu va acoperi bugetul total al festivalului din care se exclud onorariile artiștilor. Vom încerca însă să îi gestionăm în așa fel încât să reușim să organizăm acum câteva zile din festival dar și în toamnă pentru că noi am avut doar experiențe plăcute cu publicul clujean, care este iubitor de muzică jazz și care a umplut în fiecare an, începând din 2006, sălile de spectacole ale festivalului”, a conchis Simona Hordoș.

Ultimele Stiri
abonare newsletter