Actualitate

Dovada UMILINȚEI LUI ROGOZIN: Vicepremierul rus a luat PE FURIȘ avionul spre Moscova de pe Aeroportul Chișinău! - VIDEO

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a reușit să ajungă cu greu în Moscova, sâmbătă seara, luând, pe furiș, un avion obișnuit, după ce avionul său a fost obligat de către avioane ucrainene de interceptare să se întoarcă din drum la Chişinău.

Dmitri Rogozin a revenit în Rusia cu un "zbor obişnuit". FOTO: Twitter Dmitri Rogozin Dmitri Rogozin a revenit în Rusia cu un "zbor obişnuit". FOTO: Twitter Dmitri Rogozin

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a participat vinei, în Transnistria, la o serie de ceremonii organiate cu ocazia Zilei Victoriei.

Acesta a ajuns în Republica Moldova cu un avion privat însă, la întoarcere, autoritățile ucrainene i-au interzis traversarea spațiului lor aerian, Rogozin aflându-se pe lista internațională a persoanelor interzise în mai multe state NATO.


"Avioane ucrainene de interceptare au obligat avionul nostru să se întoarcă din drum", a scris vicepremierul rus într-un mesaj postat pe Twitter.

Câteva minute mai târziu, Rogozin a continuat, în alt mesaj, "dar industria apărării are propriile trasee. Am ajuns la Moscova. Iar junta (de la Kiev) a rămas în urmă".


Pentru a-şi demonstra afirmaţiile, Rogozin a postat o fotografie în care apare în faţa clădirii Aeroportului Domodedova de la Moscova.

Avionul lui Rogozin a fost întors de către autoritățile ucrainene, dar acesta nu se afla în avionul respectiv, conform Publika TV, care citează autoritățile ucrainene. Vicepremierul rus s-a îmbarcat, pe furiș, pe un avion de pasageri, pentru a ajunge la Moscova.


„Reprezentanții Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova au declarat că Rogozin nu se află la bordul aeronavei. Și reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău au confirmat faptul că avionul a făcut cale întoarsă după ce a intrat în spațiul aerian al Ucrainei, însă au precizat că vicepremierul rus a plecat spre capitala Rusiei din Chișinău cu un avion de linie”, relatează Publika TV.

Amenințări la adresa României

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a făcut și o serie de amenințări la adresa României, pe care o acuză că, al solicitarea SUA, nu i-a dat voie să îi traverseze spațiul aerian pentru a se putea întoarce la Moscova. "La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec", afirmă vicepremierul rus într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter.


"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", a continuat Rogozin în același mesaj, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

Vicepremierul rus și-a continuat replicile acide la adresa țării noastre postând pe același cont de socializare mesajul: "Da, domnilor români, vă vom explica în curând totul, cine sunteţi şi ce credem despre voi", afirmă Dmitri Rogozin într-un mesaj postat sâmbătă seara, pe contul său oficial de Twitter.


Câteva ore mai târziu, Dmitri Rogozin a afirmat într-un mesaj postat pe același cont de Twitter, că ruşii aşteaptă "acum cu nerăbdare, la Moscova, delegaţii guvernamentale ale României şi Republicii Moldova”.

Reacția autorităților române

Ministerul Afacerilor Externe apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, motiv pentru care cere o poziție oficială a Rusiei.

”Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităților de la Moscova, Ministerului rus de Externe, să precizeze public dacă afirmațiile citate ale vicepremierului Rogozin reprezintă poziția oficială a guvernului Federației Ruse față de România ca stat membru UE și NATO”, se arată în mesajul transmis Rusiei de MAE român.

La rândul său, președintele Traian Băsescu a afirmat în cadrul unei emisiunii că astfel de declarații nu pot fi luate în considerare.

”Rogozin este extrem de impiulsiv, de orgolios. În cazul de față suspectez că a făcut declarațiile după ce se împrietenise bine cu niște sticle de vodcă. Nu poți să iei în considerație astfel de declarații. Îi putem spune noi cine suntem: o națiune care a trăit între trei imperii și suntem tot aici. Ei a trebuit să plece”, a afirmat șeful statului.

abonare newsletter