Actualitate

Omagiu columbiano-mexican în memoria lui Gabriel Garcia Márquez

Un ultim omagiu organizat în comun de Mexic şi Columbia, i-a fost adus luni, în Mexic, scriitorului Gabriel Garcia Márquez, decedat joi, la vârsta de 87 de ani.

Evenimentu a avut loc în cadrul unei ceremonii solemne în prezenţa familiei sale, la care au participat preşedintele Columbiei, ţara sa de origine, şi cel al Mexicului, ţara sa adoptivă.

Primul care a luat cuvântul a fost preşedintele columbian Jose Manuel Santos care şi-a încheiat omagiul adus scriitorului Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1982, pe care l-a numit "cel mai mare columbian din toate timpurile" afirmând că Columbia şi Mexic, "s-au unit pentru a-i aduce un omagiu aceluia care, într-o zi de decembrie 1982, din îngheţatul Stockholm, a zguduit lumea vorbind despre singurătatea Americii Latine", a declarat, vizibil emoţionat, liderul Columbian.


Preşedintele mexican Enrique Peña Nieto l-a salutat, la rândul său, pe "cel mai mare romancier al Americii Latine din toate timpurile". După ce a reamintit faptul că Mexicul a fost "a doua ţară a lui Gabriel Garcia Márquez", şeful statului mexican a spus că "Gabo", aşa cum i se spunea cu afecţiune lui Márquez, "a plasat literatura latino-americană în avangarda literaturii mondiale".

Cei doi preşedinţi şi mai mulţi miniştri din guvernele celor două ţări s-au alăturat gărzii de onoare din jurul urnei funerare, pentru un minut de reculegere, înainte de a aplauda îndelung şi închizând astfel ceremonia de omagiere a celebrului romancier.


Câteva mii de admiratori au defilat prin faţa urnei funerare, în timp ce un cvartet de coarde interpreta compoziţii de Béla Bartok şi de Ludwig van Beethoven. În anumite momente, o mică formaţie de cumbia şi de vallenato, de pe coasta columbiană, prelua ştafeta de la acel cvartet, făcându-i pe cei prezenţi să se ridice şi să schiţeze câţiva paşi de dans.

Cenuşa scriitorului a fost adusă în somptuosul Palat al Artelor Frumoase din centrul capitalei mexicane de văduva romancierului, Mercedes Barcha, şi fiii şi nepoţii lor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter