Actualitate

O studentă la Cluj a înfiinţat un muzeu cu obiecte populare vechi de sute de ani

Ligia Bodea, studentă la Cluj-Napoca, are 21 de ani şi de la vârsta de 12 ani colecţionează obiecte tradiţionale şi realizează icoane pe sticlă.

foto: jurnalspiritual.eu foto: jurnalspiritual.eu

Artista Ligia Alexandra Bodea este din Sălaj, are 21 de ani și este studentă la Cluj Napoca. La numai 12 ani, Ligia Bodea și-a început activitatea de colecționar de obiecte tradiționale de pe Valea Barcăului, a Crișului, din Munții Zărandului și zona de sub Meseș. Potrivit Agerpres, tânăra a amenajat în case țărănești care datează din secolul al XlX-lea, Muzeul de Artă Populară “Ligia Bodea” din localitatea natală Iaz. Muzeul adăpostește o importantă colecție formată din obiecte de uz gospodăresc, costume populare, lăzi de zestre, perne, țesături, obiecte de ceramică din anii 1850 - 1870, porțelan de Halahaz, din vechiul Imperiu Austro-Ungar.

Pe lângă pasiunea pentru tradiția populară, Ligia Alexandra Bodea mai are una: aceea de a picta icoane pe sticlă, până acum aproximativ 100 de icoane fiind prezentate publicului. Ligia Bodea va vernisa în 15 aprilie expoziția “Icoana din inima mea” la Palatul Parlamentului, în prezentarea Anei Pascu, etnolog la Muzeul Național al Țăranului Român. Artista ce expune la Palatul Parlamentului are 21 de ani și este studentă la Cluj Napoca.

abonare newsletter