Actualitate

UPDATE: Regiunea Doneţk, proclamată „republică suverană”

Manifestanţii care ocupă de duminică sediul administraţiei locale din Doneţk, în estul Ucrainei, au proclamat luni o "republică suverană", a declarat unul dintre reprezentanţii lor.

Regiunile din estul Ucrainei, frontaliere cu Rusia, au cunoscut duminică o creştere bruscă a tensiunilor când manifestanţii proruşi, dintre care unii purtau măşti sau cagule, au atacat şi au preluat controlul clădirilor oficiale - administraţia locală sau serviciile de securitate (SBU) din marile oraşe Harkiv, Lugansk şi Doneţk.

Forţele de ordine care au primit instrucţiuni să evite la maxim violenţele nu s-au opus prin forţă.


Preşedintele rus, Vladimir Putin, a promis să respecte "prin toate mijloacele" populaţia rusofonă a republicilor din fosta URSS în caz de violenţe şi a trimis aproximativ 40.000 de militari la frontierele Ucrainei, generând temeri privind o invazie.

Protestatarii au coborât imediat drapelele ucrainene pentru a le înlocui cu cele ruse.


În urma negocierilor, manifestanţii au evacuat sediul administraţiei din Harkiv, dar cei din Doneţk s-au baricadat în clădire. Luni dimineaţa, ei au organizat o reuniune în cursul căreia au proclamat o "republică suverană".

Potrivit agenţiei Interfax, protestatarii au decis să organizeze un referendum privind suveranitatea lor regională înainte de 11 mai.


----------------------------

Jurnaliştii nu au primit autorizaţia de a intra în clădire, dar reprezentantul lor a anunţat informaţia în faţa uşilor, la prânz. Protestatarii au decis să organizeze un referendum privind suveranitatea lor regională înainte de 11 mai. Site-ul de informaţii locale Ostrov susţine că aceştia au decis să ceară alipirea la Federaţia Rusă, relatează Mediafax.


O înregistrare video postată pe Internet prezentată ca fiind o reuniune organizată de manifestanţi prezintă un bărbat care afirmă: "Proclam crearea unui stat suveran al republicii populare Doneţk".  Acesta a apărut încă de duminică în mai multe înregistrări video postate pe Internet ca unul dintre liderii manifestanţilor care au preluat controlul sediilor administraţiei regionale din Doneţk după scurte confruntări cu poliţia.

Câteva zeci de manifestanţi proruşi au fost mobilizaţi în faţa clădirilor administraţiei locale pentru a aplauda această autoproclamare, dar protestatarii nu par să controleze alte părţi din acest oraş cu un milion de locuitori.


Guvernul proeuropean de la Kiev l-a trimis în cursul nopţii la Doneţk pe vicepremierul pentru probleme de securitate.

Duminică, manifestanţii au preluat controlul clădirii administraţiei locale din Harkiv, tot în estul rusofon.

Dar după negocieri, protestatarii au evacuat locurile care erau din nou sub controlul Guvernului luni, potrivit ministrului de Interne Arsen Avakov, care a mers la faţa locului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter