Actualitate

Iaţeniuk acuză Rusia că vrea "să dezmembreze Ucraina"

Premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia, luni, că aplică, prin incidentele din estul ţării, "un plan pentru dezmembrarea Ucrainei".

Aceste incidente fac parte dintr-un „plan care urmăreşte ca o armată străină să treacă frontiera şi să invadeze teritoriul ucrainean, un lucru pe care nu-l vom permite”, a declarat Iaţeniuk într-o şedinţă de guvern transmisă în direct la televiziune.

„Acest scenariu este scris de către Federaţia rusă, iar singurul ei scop este să dezmembreze Ucraina”, a continuat el, potrivit Mediafax.


Tensiunea a urcat în mod brusc, duminică, în estul rusofon al Ucrainei, unde manifestanţi proruşi au atacat şi au preluat controlul asupra unor clădiri oficiale în oraşele Harkov, Lugansk şi Doneţk.

Arseni Iaţeniuk a anunţat că i-a trimis pe ministrul de Interne, Arseni Avakov, şi pe vicepremierul însărcinat cu gestionarea securităţii Vitali Iarema la Doneţk, pentru a restabili ordinea.


Manifestanţii proruşi care au preluat duminică seara controlul asupra sediului administraţiei regionale de la Harkov, un oraş rusofon în estul Ucrainei, au fost dislocaţi, a anunţat luni dimineaţa ministrul ucrainean de Interne, fără să precizeze dacă s-a recurs la forţă.

Peste 2.000 de manifestanţi care purtau steaguri ruseşti s-au strâns duminică seara în faţa clădirii, în care se află biroul guvernatorului numit de către puterea centrală proeuropeană de la Kiev. Câteva zeci au pătruns în imobil, forţele de ordine retrăgându-se în timp ce ei înaintau. Protestatarii au coborât steagurile ucrainene şi au arborat steaguri ruse pe clădire.

Ultimele Stiri
abonare newsletter