Actualitate

NOU CUTREMUR, cu magnitudinea de 7,8, în Chile. Alertă de TSUNAMI în sudul Peru

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 s-a produs miercuri seara în extremul nordic al Chile, generând o nouă alertă de tsunami, la 24 de ore după ce a avut loc un prim seism cu magnitudinea de 8,2, au anunţat autorităţile.

UPDATE 2: Chile ridică alerta de tsunami

Chile a ridicat, joi, alerta de tsunami pe tot teritoriul, după o replică puternică, de 7,8 grade, a seismului produs marţi seara în nordul ţării, relatează AFP.


"Serviciile hidrografice şi oceanografice ale Marinei au anulat alerta de tsunami pentru tot teritoriul naţional", a declarat ministrul de Interne, Rodrigo Peñailillo, în cadrul unei conferinţe de presă.

UPDATE 1: Marina peruană lansează o alertă de tsunami în sudul Peru


Marina de război peruană a lansat, miercuri, o alertă de tsunami în sudul Peru, după un nou cutremur cu magnitudinea de 7,8, produs în nordul Chile, relatează AFP.

"Seismul înregistrat la Iquique, în Chile, a activat o alertă de tsunami din Atico (provincia Arequipa) până în Tacna (frontiera cu Chile)", a anunţat un comunicat al Marinei din Peru, care recomandă "îndepărtarea de zonele de coastă".


-----------------------

Un prim val de 43 de centimetri a ajuns în portul Ilo (sud) în jurul orei 22.18 (joi, 06.18 ora României), au anunţat autorităţile peruane.


Seismul s-a produs la ora locală 23.43 (joi, 04.43 ora României), la 20 de kilometri sud de oraşul Iquique şi, "din cauza nivelului magnitudinii s-a trecut la starea de alertă de tsunami" pe toată coasta chiliană, a anunţat Serviciul hidrografic şi oceanografic al armatei chiliene (Shoa).

Populaţia din localităţile de coastă ale ţării a fost evacuată, în special la Arica, Iquique şi Antofagasta, zonele cele mai afectate de cutremurul cu magnitudinea de 8,2 produs cu o zi înainte şi soldat cu şase morţi.


Preşedintele chilian Michelle Bachelet, care a mers la faţa locului în cursul zilei pentru a evalua pagubele, se afla în oraşul Arica (2.100 de kilometri nord de Santiago) şi a trebuit evacuată către zonele înalte ale oraşului, a anunţat televiziunea oficială TVN.

Pentru moment, autorităţile chiliene nu au semnalat nicio victimă sau pagube materiale produse în urma noului cutremur.

Locuitorii din oraşele Arica şi Iquique s-au grăbit să iasă pe străzi, în timp ce sirenele sunau alarma, îndreptându-se spre zonele mai înalte, ptorivit imaginilor diuzate de televiziunea chiliană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter