Actualitate

ÎCCJ judecă astăzi recursul în cazul fostului primar Sorin Apostu, condamnat la închisoare cu executare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă miercuri recursul în cazul fostului primar din Cluj-Napoca, Sorin Apostu. Apostu a fost condamnat, în iulie 2013, de Curtea de Apel Târgu Mureş, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru mai multe infracţiuni de corupţie.

sursa foto: romanialibera.ro sursa foto: romanialibera.ro

Recursul la sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş a fost înregistrat în 18 noiembrie 2013 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar astăzi este programat primul termen de judecată. Procesul lui Apostu se reia pe fondul intrării în vigoare a noilor coduri penale, fapt ce ar putea influenţa decizia finală.

În 29 iulie 2013, sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş prin care fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu şi soţia sa au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie a fost atacată cu recurs atât de cei doi, cât şi de DNA, astfel că dosarul a fost trimis la instanţa supremă.


Potrivit reprezentanţilor Arhivei penale de la Curtea de Apel Târgu Mureş, în urma sentinţei prin care fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, iar soţia sa, avocatul Monica Apostu, la trei ani de închisoare cu suspendare, s-au înregistrat mai multe recursuri.

Astfel, au declarat recurs atât cei doi inculpaţi, cât şi DNA, au precizat sursele citate.


Dosarul urma să fie trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru judecarea recursurilor.

Fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat, în 25 iulie 2013, de Curtea de Apel Târgu Mureş, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru mai multe infracţiuni de corupţie, soţia acestuia - la trei ani de închisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Călin Stoia a fost achitat.


Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat pe Sorin Apostu la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru instigare la spălare de bani în formă continuată, la un an şi şase luni de închisoare cu executare pentru primire de foloase necuvenite şi la opt luni de închisoare cu executare pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu denunţătorul Aspazia Droniuc.

Magistratul a stabilit că Apostu va executa pedeapsa cea mai grea, adică trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, din care se deduce timpul petrecut de acesta în arest.


Soţia lui Apostu, Monica Apostu, a fost achitată de trei dintre acuzaţii, fiind condamnată la trei ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, trei ani de închisoare pentru spălare de bani în formă continuată şi opt luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în legătură cu denunţătorul Aspazia Droniuc.

Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus suspendarea executării pedepsei în cazul Monicăi Apostu, stabilind un termen de încercare de şapte ani, în care are interdicţia de a intra în legătură cu Aspazia Droniuc.


Omul de afaceri Călin Stoia a fost achitat pentru toate capetele de acuzare.

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea a aproape 300.000 de lei de la soţii Apostu, a menţinut măsurile asigurătorii luate de DNA Cluj, a anulat contractele de asistenţă juridică între firma de avocatură a Monicăi Apostu şi firma Frarom, reprezentată de Aspazia Droniuc, precum şi facturile fiscale emise în baza acestor contracte, a decis confiscarea cardurilor de carburanţi emise de Rosal şi a stabilit că soţii Apostu urmează să plătească 21.000 de lei fiecare drept cheltuieli judiciare.

abonare newsletter