Actualitate

Peste 150 de persoane au fost arestate în cadrul protestelor de marţi din Turcia

Poliţia a arestat, marţi seara, peste 150 de manifestanţi în cadrul unor proteste violente care au avut loc în aproximativ 30 de oraşe din Turcia, pentru a denunţa moartea unui tânăr în vârstă de 15 ani, rănit grav de poliţie în iunie, a anunţat presa locală.

Circa 20 de manifestanţi au fost răniţi în ciocnirile care au avut loc cu forţele de ordine, dintre care doi grav, loviţi de vehicule ale poliţiei la Mersin (sud) şi la Istanbul, a precizat agenţia de presă Dogan, preluată de Mediafax.

Un poliţist a fost rănit la Istanbul, potrivit agenţiei.


Mii de manifestanţi s-au reunit spontan, marţi, în majoritatea marilor oraşe ale ţării după decesul lui Berkin Elvan, după ce a stat în comă 269 de zile. Tânărul, care a decedat în cursul dimineţii, a fost grav rănit la cap de o grenadă lacrimogenă în timpul frondei antiguvernamentale din iunie 2013.

Potrivit familiei sale, adolescentul nu participa la manifestaţii şi ieşise pe stradă pentru a cumpăra pâine.


Decesul său a provocat un val de emoţii în toată Turcia, unde a devenit un simbol al reprimării poliţieneşti ordonate de premierul Recep Tayyip Erdogan. "Erdogan, asasin", au scandat marţi numeroşi manifestanţi.

Funeraliile lui Berkin Elvan sunt prevăzute miercuri la prânz la Istanbul. Un marş este prevăzut în cursul dimineţii, după care va avea loc o slujbă religioasă într-un loc de cult al minorităţii musulmane din care face parte tânărul.


Manifestaţiile de marţi au loc cu trei săptămâni înaintea alegerilor municipale din 30 martie, în timp ce Guvernul lui Erdogan este afectat, de la jumătatea lui decembrie, de un scandal de corupţie fără precedent.

Ultimele Stiri
abonare newsletter