Actualitate

Spectacolul Lena de Miroslav Krleža, în premieră națională la Teatrul Maghiar din Cluj - FOTO

Sâmbătă, 8 martie, de la ora 20.00 va avea loc la Teatrul Maghiar de Stat Cluj premiera naţională a piesei Leda de Miroslav Krleža, în regia lui Robert Raponja iar decorurile vor fi realizate de studenții Univeristății de Arte şi Design Cluj-Napoca.

Leda este singura dramă din ciclul dedicat familiei Glembay, pe care autorul, Krleža, a intitulat-o joc de dragoste, iar mai târziu comedie-carnaval. Miroslav Krleža (1893-1981) a fost scriitor, poet, eseist, considerat unul dintre cei mai importanţi autori croaţi ai secolului XX. Succesul trilogiei dedicate familiei Glembay i-a adus renumele şi ca dramaturg.

„Leda este una din piesele cele mai jucate în Croaţia, o comedie neagră, care se petrece într-o noapte de carnaval. Ritmul acestui joc comic se construieşte prin intermediul scenelor de dinainte şi de după actul sexual. Totul este plin de eros, însă eroticul are drept contrapunct reflecţiile sumbre ale lui Krleža despre dispariţie și moarte. Lumea piesei Leda este una foarte provocatoare: toate personajele au şcoală, sunt culte, însă Leda ne vorbește și despre faptul că arta, dincolo de plăcerile de ordin estetic, reprezintă și o afacere”, spune regizorul Robert Raponja.


Atmosfera decadentă, boemă prezentată pe scenă va fi creată cu ajutorul studenţilor Universităţii de Arte şi Design Cluj-Napoca care, la premieră, în foaierul teatrului, vor face desene şi schiţe inspirate de tema piesei. Atmosfera nostalgică a spectacolului va fi completată de muzică live interpretată de formaţia clujeană Jazzybirds (András Szép – pian, Attila Antal – contrabas, Domokos Csergő – tobe, Zoltán Réman – saxofon). 

La realizarea spectacolului au contribuit: compozitorul Massimo Brajković (colaboratorul permanent al lui Robert Raponja), scenografa Carmencita Brojboiu şi dramaturgul András Visky. Mişcarea scenică este semnată de Ferenc Sinkó, iar Róbert Molnár a participat ca asistent regie.


Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului (tel.  0264-593468), între orele 10.00-13.00 şi 16.30-18.30, sau online de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter