Actualitate

ICCJ a rămas în pronunţare, în dosarul de plagiat al lui Victor Ponta

Înalta Curte de Casație și Justiție a rămas luni în pronunțare în dosarul plângerii depuse de Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Augustin Ofițeru prin care aceștia au contestat decizia Parchetului General, de neîncepere a urmării penale în cazul premierului Victor Ponta, reclamat pentru plagiat.

Papahagi: Avem dovezi că lucrarea este un plagiat

În sala de judecată, Adrian Papahagi le-a spus judecătorilor că decizia procurorilor este nelegală şi netemeinică deoarece Parchetul nu a ţinut seama de o expertiză independentă, ci au luat în calcul doar rapoartele întocmite de două instituţii aflate în subordinea Guvernului şi premierului Victor Ponta, informaeză Evz.ro.

El a adăugat că are toate dovezile necesare care atestă că lucrarea scrisă de Victor Ponta este un plagiat, iar procurorii de la Parchetul General au făcut mai multe confuzii.


În opinia sa, ”este profund dubios„ faptul că procurorii au ţinut seama doar de expertiza ORDA şi nu au luat în calcul rapoartele făcute de instituţii independente cum ar fi cel întocmit de Universitatea din Bucureşti.

Augustin Ofiţeru a declarat că cei doi autori ale căror opere ar fi fost plagiate de Victor Ponta nu au depus plângere împotriva premierului deoarece nici lucrările lor nu erau originale şi există bănuiala că ele sunt tot nişte plagiate.


Neamţu vrea să dea în judecată ORDA

La ieşirea din sala de judecată, Mihail Neamţu a anunţat că, indiferent de decizia pe care o va da ÎCCJ, el intenţionează să dea în judecată Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), instituţie care a efectuat o expertiză a cărei concluzie a fost că Victor Ponta nu a plagiat.

"Intenţionez să dau în judecată ORDA, care este instanţa care a oferit expertiza pe acest plagiat şi care se află sub ordinea directă a Guvernului. Procesul privind plagiatul lui Victor Viorel Ponta nu se opreşte aici. Există alte instituţii care pot fi incriminate pentru conflict de interese şi favorizarea infractorului. În primul rând, ORDA se află în această situaţie", a declarat Mihail Neamţu.


La finalul declaraţiilor, el a mai anunțat că, după ce va demonstra că Victor Ponta a plagiat, va cere stoparea comercializării cărţii scrise de premier.

abonare newsletter