Actualitate

Şcolile din Cluj “cerşesc” bani pentru săli de sport în timp ce un singur şantier înghite periodic zeci de mii de euro

20% din şcolile din municipiu au săli de sport prea mici sau nu au deloc. Primăria construieşte o sală pentru elevii de la Coşbuc şi va deservi 1.500 elevi.

La sfârşitul anului trecut, Primăria Cluj-Napoca a lansat o nouă licitaţie pentru sala de sport a Colegiului Naţional George Coşbuc. Din cauza terenului dificil, constructorul şi-a dat seama, în plină desfăşurare a lucrărilor pentru ridicarea sălii de sport, că este nevoie de lucrări suplimentare, mai exact consolidarea versantului şi montarea unei conducte pentru evacuarea apei din sol. În aceste condiţii, autorităţile locale au lansat o licitaţie pentru aceste lucrări suplimentare, evaluate la 103.000 lei, fără TVA cu o perioadă de execuţie de două luni de la data semnării contractului. Potrivit reprezentanţilor Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei, câştigătorul nu a fost încă desemnat, licitaţia fiind încă în curs de atribuire. “Chiar dacă procedura de atribuire nu a fost finalizată, se lucrează la sala de sport pentru că sunt două tipuri de lucrări care nu depind una de alta. Până acum suntem în grafic cu lucrările”, au precizat reprezentanţii Primăriei.

Anul trecut, în luna septembrie, în timpul unei vizite la şantierul sălii de sport, primarul Emil Boc anunţa ca termen de încheiere a lucrărilor data de 1 mai 2014.


Consolidarea versantului şi realizarea drenului nu sunt primele lucrări suplimentare la acest obiectiv de investiţii. Astfel, în primăvara anului trecut, a mai fost nevoie şi de devierea conductei de canalizare menajeră, valoarea lucrărilor fiind de 34.000 lei. 

Contractul a fost semnat în anul 2012

Lucrările la sala de sport a Colegiului Naţional George Coşbuc au început în 1 iulie 2013, contractul pentru execuţia construcţiei fiind semnat în anul 2012 cu Conimet Impex SRL din Cluj-Napoca. Investiţia totală este de aproape 2 milioane lei, fără TVA. Firma Conimet Impex SRL a câştigat şi licitaţia pentru devierea conductei de canalizare menajeră necesară pentru construirea sălii de sport de la Coşbuc. Această firmă a mai semnat un contract cu Primăria Cluj-Napoca şi pentru construirea de locuinţe sociale pe strada Albac.


1.500 elevi vor face sport în noua sală abia din toamnă

Sala de sport va avea o suprafaţă de 705,50 mp şi se construieşte pe un teren de aproape 3.000 mp în curtea Colegiului George Coşbuc. Elevii vor practica sporturi precum baschet, volei, handbal şi tenis, totodată fiind construită şi o tribună pentru spectatori.

Sala de gimnastică va fi la etajul retras, iar suprafaţa acesteia va fi de 406,04 mp. Pardoseala la suprafaţa de joc va fi elastică, cu marcaje color specifice sporturilor precizate anterior. Vor fi realizate şi spaţii anexă: vestiare sportivi şi grupuri sanitare,


Duşuri, cabinet profesori, cameră de prim ajutor, depozit material sportivi.

20% din şcoli nu au deloc săli de sport

În timp ce în sala de sport de la George Coşbuc sunt pompaţi periodic bani în plus faţă de costul iniţial, în municipiu există alte câteva mii de elevi care nu au unde să facă sport sau desfăşoară orele de educaţie fizică în săli foarte mici. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, aproximativ 15-20% din şcolile din municipiu au nevoie de o sală de sport. “În ultimii ani, s-au construit relativ puţine săli de sport. Recent am făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării pentru obţinerea unei finanţări pentru o sală de sport la Şcoala Lucian Blaga. Elevii de aici nu au deloc sală de sport, la fel este şi în cazul Şcolii George Bariţiu”, a precizat Valetin Cuibus, inspector şcolar general în cadrul ISJ Cluj. Alte şcoli din municipiu au săli mult prea mici, în această situaţie fiind Şcoala Ioan Bob, Colegiul Emil Racoviţă şi Liceul Teoretic Gheorghe Şincai.

abonare newsletter