Actualitate

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, va fi cercetat în libertate

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au respins în noaptea de marţi spre miercuri propunerea DNA de arestare preventivă a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, el fiind pus sub acuzare în dosarul Carpatica-ASF.

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată. Ruşanu va părăsi miercuri arestul Poliţiei Capitalei, după ce îi expiră ordonanţa de reţinere.

Dan Radu Ruşanu a fost reţinut marţi de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.

Procurorii susţin că, pentru atingerea intereselor personale, Dan Radu Ruşanu, în complicitate cu iniţiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative şi instituţionale pe care ASF şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanţă de urgenţă, care au constat în interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului.

'Astfel, cunoscând faptul că Daniel Tudor, la acea dată vicepreşedintele sectorului de supraveghere a asigurărilor, nu îşi echivalase studiile efectuate în afara ţării, a impus şi a obţinut modificarea legislaţiei, în sensul introducerii, ca şi condiţie, pentru a ocupa funcţia de membru al Consiliului ASF, experienţa profesională în domeniul financiar a instituţiilor de credit şi/sau a instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor. O altă prevedere a cărei reglementare a obţinut-o în cadrul şedinţei de guvern din 16.10.2013, a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusivă a preşedintelui ASF, a deciziei de declanşare sau nu a unor controale la societăţile de asigurări, inopinate, îngrădind astfel atribuţiile vicepreşedinţilor sectoarelor supravegheate, care se presupune că aveau competenţele să decidă oportunitatea instituirii unor astfel de controale', mai precizează DNA.

Sursa citată menţionează că, în acest mod, Dan Radu Ruşanu a urmărit şi a obţinut foloase necuvenite, prin încălcarea normelor de drept, aducând vătămări, atât instituţiei ASF, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie să funcţioneze, guvernat de principiul transparenţei instituţionale, cât şi lui Daniel Tudor

Ultimele Stiri
abonare newsletter