Actualitate

Ucraina: Parlamentul a votat DEMITEREA preşedintelui şi alegeri ANTICIPATE. Timoşenko VA CANDIDA la PREZIDENŢIALE

Parlamentul ucrainean a decis, sâmbătă, demiterea preşedintelui Viktor Iankovici şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai. Viktor Ianukovici "nu acceptă" decizia prin care a fost demis. Opozanta ucraineană Iulia Timoşenko a fost eliberată şi a ajuns, sâmbătă seara, în Piaţa Independenţei, unde i-a salutat pe "eroii Ucrainei". Iulia Timoşenko a anunţat sâmbătă seara că va candida la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina.

Timoşenko va candida la alegerile prezidenţiale anticipate

Opozanta Iulia Timoşenko a anunţat sâmbătă seara că va candida la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, programate să aibă loc la 25 mai, relatează agenţia Itar-Tass, în pagina electronică, relatează Mediafax.

"Voi candida la alegerile prezidenţiale", a afirmat Timoşenko în drum spre Piaţa Independenţei, unde a fost primită cu aplauze de zeci de mii de persoane.


Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a încercat sâmbătă să-i mituiască pe poliţiştii de frontieră de la Doneţk, pentru ca avionul său să fie lăsat să decoleze, a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei ucrainene de Frontieră, citat de AFP.

"Un avion privat, care trebuia să decoleze de pe aeroportul din Doneţk nu avea o autorizaţie validă. Când oficialii au mers să verifice documentele, ei au fost întâmpinaţi de persoane înarmate care le-au propus bani pentru a permite acelui avion să decoleze fără autorizaţie", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Poliţiei ucrainene de Frontieră, Serghei Astahov, adăugând că această ofertă a fost respinsă.


"După incident, două vehicule blindate au fost reţinute în apropierea avionului, iar preşedintele (ucrainean Ianukovici) a fost nevoit să iasă (din avion) şi să părăsească aeroportul", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat destinaţia avionului, însă potrivit noului preşedinte al Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, Ianukovici ar fi încercat să fugă în Rusia.


"A încercat să ia un avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri. În prezent se ascunde undeva în regiunea Doneţk", o regiune prorusă situată în estul Ucrainei, de unde este originar, a declarat Turcinov, citat de agenţia Interfax.

Doneţk este regiunea natală a preşedintelui ucrainean şi un fief al susţinătorilor săi.


Ianukovici a fost destituit de facto sâmbătă, în urma unui vot al Parlamentului ucrainean care a decis organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate la 25 mai.

El a părăsit Kievul şi s-a deplasat spre Harkiv, în estul Ucrainei, (est) unde a afirmat, într-un interziu televizat, că "nu acceptă" decizia prin care a fost demis de către Verhovna Rada, mai scrie Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter