Actualitate

PE cere etichetarea originii tuturor tipurilor de carne consumate în UE

Parlamentul European a cerut, joi, o etichetare care să indice originea tuturor cărnurilor consumate în UE şi a respins argumentul costului invocat de Comisia Europeană pentru a refuza această măsură.

Rezoluţia adoptată cu 368 de voturi pentru, 207 împotrivă şi 20 de abţineri în ultima zi a sesiunii plenare de la Strasbourg este o dezaprobare a Executivului de la Bruxelles, informaeză Mediafax.

Parlamentul European înţelege în acest fel să trimită decizia statelor membre, chemate să se pronunţe cu privire la o astfel de etichetare pentru a calma îngrijorările provocate de fraudele multiple.


"Consumatorii vor să ştie exact ce se află în farfuriile lor", a susţinut eurodeputata ecologistă franceză Michèle Rivasi.

"Până în prezent, doar carnea de vită beneficia de o etichetare ce indică provenienţa animalului. Noi cerem ca toate tipurile de carne - pasăre, porc, oaie, capră - să facă obiectul unei informări mai detaliate, prin etichetarea locului de naştere, de creştere şi de sacrificare a animalului, ceea ce Comisia nu propune astăzi", a deplâns ea.


"Comisia Europeană propune reguli minimaliste doar cu menţiunea locului de sacrificare şi uneori a locului de creştere ... Este inacceptabil! Pentru noi, Comisia Europeană trebuie să îşi revadă documentul", a declarat la rândul său eurodeputata conservatoare franceză Sophie Auconie (UDI).

Etichetarea originii cărnii de vită a fost impusă în UE în 2002, după boala vacii nebune care a decimat numeroase bovine în Marea Britanie.


"Acest vot este un semnal pentru a reoferi încredere consumatorilor", a comentat Monique Goyens, directoarea generală a BEUC, organizaţia europeană pentru apărarea consumatorilor.

"Deputaţii au auzit vocile a 90 la sută dintre cetăţenii europeni care au cerut să ştie de unde vin cărnurile pe care le cumpără. Comisia sper să nu rămână surdă la acest apel", a conchis ea.


Comisia Europeană susţine că nu a primit mandat pentru a face o propunere de lege şi invocă un preţ mai mare cu 15 până la 50 la sută pentru industrie, care va fi refuzat de majoritatea statelor membre.

abonare newsletter