Actualitate

IPS Andrei, despre colindul antisemit: Românii nu sunt antisemiţi. Nu a fost un gest conştient

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei a declarat, referitor la colindul antisemit difuzat de TVR 3, că nu crede că a fost vorba despre un gest conştient şi că românii nu pot fi acuzaţi că sunt antisemiţi.

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei

Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a declarat, luni, la întâlnirea cu reprezentanţii presei pentru mesajul de Crăciun, că poporul român nu este antisemit, iar difuzarea colindului nu a fost un gest conştient făcut de colindători.

"Cred că a fost un eveniment nefericit. Nu ştiu dacă lucrul acesta a fost făcut conştient de colindătorii respectivi, eu cred că nu au făcut-o cu bună ştiinţă. Nu ştiu dacă poate fi taxat folclorul nostru. Oricum, poporul român nu este antisemit. Mântuitorul Isus Hristos, după trup, este evreu şi noi prăznuim naşterea Lui şi ne bucurăm, cum am putea fi antisemiţi? Cred că i s-a dat prea mare amploare cazului, nu cred că s-au gândit deloc cei ce l-au colindat. Până la această vârstă am auzit multe colinde şi am colindat multe colinde, dar colindul respectiv, până când nu s-a făcut caz de el, nu l-am auzit", a spus Mitropolitul Andrei, citat de Mediafax.


Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, în 12 decembrie, cu 50.000 de lei Societatea Română de Televiziune (SRTv), din cauză că pe TVR 3 şi TVR Cluj a fost difuzat, într-o emisiune din 6 decembrie, un colind antisemit, care a încălcat legislaţia audiovizualului.

De asemenea, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat, în 16 decembrie, Regia de Transport Cluj de care aparţine Ansamblul "Dor transilvan", care a interpretat colindul antisemit la TVR 3, precum şi Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, cu câte 5.000 de lei.


Reacţii negative faţă de difuzarea colindului au fost exprimate şi de Ambasada Israelului, Ambasada SUA, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Cluj şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".

Pe de altă parte, patru asociaţii pentru promovarea tradiţiilor au cerut anularea amenzii date de CNA Televiziunii Române pentru colind, argumentând că în versurile acestuia se vorbeşte despre iad şi pedepsirea evreilor pentru condamnarea lui Iisus.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter