Actualitate

Corlățean avertizează: "Toți pierdem din cauza amânării aderării la Schengen"

Titus Corlăţean a tras un semnal de alarmă privind amânarea aderării României la Spațiul Schengen. Ministrul de Externe susține că investitorii francezi, germani și cei olandezi au de suferit din această cauză.

Corlățean le-a transmis oficialilor europeni că includerea României în Schengen nu presupune niciun risc pentru statele Uniunii. "Avem libertatea de circulaţie, care este o valoare fundamentală a UE. O avem de la 1 ianuarie 2007. Dar se amestecă atât de des două lucruri care sunt complet diferite. Imigraţia ilegală provenind din exteriorul UE e complet diferită de libertatea (de circulaţie - n.r.) din interiorul UE. În plus, noi ne-am făcut toată treaba" , a declarat Titus Corlăţean, într-un interviu acordat pentru France Inter.

Ministrul de Externe a reamintit faptul că România a investit "mai mult de un miliard de euro pentru a avea o frontieră securizată". Totodată, şeful diplomaţiei a precizat că, potrivit rapoartelor agenţiei europene Frontex, "95% din imigraţia ilegală provine de la frontierea de sud şi nu de la frontiera de est".


În opinia sa, nu doar România are de pierdut din amânarea aderării la Schengen, ci şi alţi europeni. "Noi toţi, noi românii, voi, francezii, germanii, olandezii, care au o activitate economică foarte importantă în această ţară, noi toţi vom pierde din punct de vedere economic din cauza acestei decizii de a amâna aderarea (României - n.r.) la Schengen", a precizat Corlățean, conform Mediafax.

Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a cărui ţară asigură Preşedinţia UE, a declarat, la 5 decembrie, că JAI va reveni asupra subiectului aderării României şi Bulgariei la Schengen atunci când vor exista condiţii favorabile. "În ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria, astăzi am putut doar să evaluăm situaţia la zi. Consiliul a luat notă de declaraţia comună a României şi Bulgariei şi va reveni asupra acestei probleme, fără întârziere, atunci când vor exista condiţii favorabile", a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, la conferinţa de presă de la finalul reuniunii JAI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter