Actualitate

Boc tună şi fulgeră după ce taxa specială RATUC a fost respinsă: Vă bateţi joc de oameni!

Proiectul RATUC de a a institui din 1 ianuarie 2014 o taxă specială la tariful biletului/ abonamentului de călătorie, pentru achiziția de mijloace de transport în comun moderne şi mai puţin poluante a fost respins de consilierii locali. Propunerea RATUC era ca această taxă specială să fie în cuantum de 6,65%.

Înainte de a se trece la discutarea proiectului, Emil Boc a făcut unele precizări privind taxa specială de transport public local.

„Proiectul propus nu implică nicio majorare sau modificare a tarifelor biletelor sau abonamentelor RATUC. Proiectul reglementează şi aduce la starea de fapt modul în care se compune tariful practicat de RATUC, transformând fondul de dezvoltare compus în preţul biletului, în conformitate cu prevederile legale şi legile speciale în materie, în forma reală de taxă specială, constituită cu destinaţia de a susţine necesarul de investiţii al regiei şi de direcţionare clară şi legală a banilor către acest scop”, a spus Boc.


După o ceartă de aproximativ o oră şi o propunere de amânare a proiectului privind taxa specială RATUC, consilierii locali au respins acest proiect cu 13 voturi "pentru", 10 voturi "împotrivă" şi două abţineri. Pentru a putea trece, proiectul trebuia să întrunească 2/3 din voturile consilierilor locali.

După vot, Emil Boc s-a dezlănţuit la adresa consilierilor locali ai USL.


„Vă bateţi joc de oamenii din Floreşti, Apahida şi restul localităţilor din zona metropolitană. Este inacceptabil ce faceţi, vă spun cu tot respectul. Ajutaţi firma Fany pe faţă. Nu le-aţi plătit facturile. Nu votaţi un proiect care ajută la cumpărarea de autobuze noi pentru zona metropolitană şi vă bateţi joc de aceste interese. Dar se pare că pentru dumneavostră recompensarea firmelor care v-au făcut campanie electorală este mai importantă decât interesele cetăţenilor. Este inacceptabil ce faceţi. Vă arăt la Tribunal ca să vedeţi că în campanie electorală aţi plimbat oamenii de la o secţie de votare la alta. Aţi folosit firma Fanny ca să duceţi cetăţenii la referendum dintr-o parte în alta, acum vă manifestaţi în această formă de dipreţ. N-am crezut că se poate ajunge atât de jos într-un Consiliu local. Puneţi interesul politic deasupra interesului general”, a declarat primarul Emil Boc.

Consilierul local Claudia Anastase (PSD) a cerut drept la replică. „Ne daţi dreptul la replică sau ne retragem din şedinţă? Eu nu permit nimănui să mă acuze de aşa ceva”, a precizat Anastase.


Preşedintele de şedinţă, Olah Emese, a declarat va da cuvântul consilierilor USL la capitolul „diverse”.

„O să vă dau cuvântul la diverse”, a spus Emese.


„Mulţumesc, nu vreau să vorbesc la diverse. La revedere”, a precizat Anastase, moment în care toţi consilierii USL s-au ridicat şi au părăsit şedinţa.

„O să mai organizez încă o şedinţă de consiliu local în luna decembrie. Este inadmisibil”, a adăugat Boc.


Liviu Neag, director RATUC Cluj-Napoca, a declarat că în urma analizei efectuată de căre RATUC privind starea tehnică a parcului de autobuze, troleibuze şi tramvaie din dotare a rezultat că din totalul de 330 de mijloace de transport, 207 au durată normală de exploatare îndeplinită sau depăşită şi anual ar trebui înlocuit 10% din parcul de autobuze şi troleibuze.

„În medie pe an, suma necesară pentru dotare este de 36.490.000 lei. Scoaterea din exploatare a mijloacelor de transport învechite şi înlocuirea acestora cu altele moderne cu consumuri energetice determină o reducere a cheltuielilor cu piesele de schimb şi manopera pentru reparaţii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de consiliu local.

Având în vedere posibilităţile limitate ale regiei privind finanţarea din surse proprii, RATUC Cluj-Napoca a solicitat constituirea sursei de finanţare a investiţiilor pentru achiziţia mijloacelor de transport public moderne cu confort sporit, mai puţin poluante şi cu un consum energetic redus prin instituirea unei taxe speciale de transport public în cuantum de 6,65%.

"Taxa specială se va aplica la tariful biletului/abonamentului. Prin instituirea taxei speciale nu se modifică preţul biletului/ abonamentului. Vă asigur că în mod precis vom face transport metropolitan şi serviciile vor fi de o calitate superioară şi la preţuri mai mici decât cele practicate de firmele private", a arătat Neag.

În urma analizei efectuată de către specialiştii din cadrul RATUC privind starea tehnică a parcului de autobuze, troleibuze şi tramvaie din dotare, au rezultat următoarele aspecte:

197 de autobuze, din care cu durată normală de exploatare îndeplinită sau depăşită 136 de bucăţi

96 de troleibuze, din care cu durată normală de exploatare îndeplinită sau depăşită 38 de bucăţi

37 de tramvaie, din care cu durată normală de exploatare îndeplinită sau depăşită 33 de bucăţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter