Actualitate

VIDEO: Colinde ANTISEMITE la TVR Cluj: "Jidovan afurisit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ"

Gafă colosală realizată de televiziunea publică. Marţi a fost transmis din studiourile TVR Cluj, pe canalul TVR 3, în cadrul emisiunii inaugurale de relansare a "postului rural", un spectacol în care Ansamblul “Dor transilvan” a cântat o colindă cu profunde accente antisemite.

Tiberiu Groza Tiberiu Groza

Cu chipurile străluminate de un fior mistic, colidătorii Ansamblului “Dor transilvan” îi afuriseau cu mult patos pe “jidovi”, negăsindu-le loc să trăiască “nici în cer, nici pe pământ”. În rezumat, ”colinda” spune că evreii sunt buni doar pentru a fi arși.

Versurile:


"A născut un fiu frumos
Anume Iisus Hristos
Toată lumea i se-nchină,
Numai jidovii-l îngână.
Jidovan afuristit
Nu l-ar răbda
Domnul sfânt
Nici în cer, nici pe pământ..
Numai la corlan, la fum,
Acolo-i jidovul bun,
Să iasă şfară în drum”.

Definiţii:
corlan = burlan
şfară = fum


Tiberiu Groza, cel care a adus grupul de colindători în studiourile TVR Cluj, este directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, din subordinea CJ Cluj.

Monitorul de Cluj solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să se autosesizeze în acest caz, să înceapă demersurile pentru audierea lui Tiberiu Groza, iar conducerii încă în funcţie a televiziunii publice să îl demită pe directorul studioului de televiziune din Cluj, Romeo Couţi.

abonare newsletter