Actualitate

GALERIE FOTO: Protestatarii din Cluj care se opun proiectului de la Roşia Montană au intrat în sediile partidelor

Protestatarii care se opun prevederilor Legii minelor au blocat gangul de intrare în sediile PSD, PNL şi PDL Cluj, oprind astfel accesul maşinilor, iar mai multe persoane au pătruns cu forţa în sediul democrat-liberalilor, ocupând balconul, de unde scandează lozinci anti-guvernamentale.

Manifestanţii protestează împotriva Legii minelor, care intră azi la votul final în Camera Deputaţilor, şi care ar putea da undă verde pentru proiectul minier de la Roşia Montană.

Potrivit Mediafax, peste o sută de persoane protestează, marţi, în faţa Prefecturii Cluj, cerând respingerea Legii minelor, care intră la votul final al Camerei Deputaţilor, printre manifestanţi aflându-se şi soţia primarului Emil Boc.


Protestatarii au intrat în clădirea care adăposteşte sediile mai multor partide.

Cele peste o sută de persoane s-au adunat, marţi dimineaţă, în faţa Prefecturii Cluj, protestând faţă de prevederile Legii minelor, care intră, tot marţi, la votul final al Camerei Deputaţilor, for decizional.


Protestatarii cer respingerea Legii minelor, afirmând că aprobarea acesteia ar reprezenta o "catastrofă".

Manifestanţii au pancarte cu inscripţiile "Deputat - trădător, verificaţi cum a votat", "Vrem natură, nu cianură", "Nu lăsa deputaţii să ucidă Roşia Montană", "Guvernul trădării", "Ponta şi ai lui, mincinoşii neamului" şi "Apusenii ceanuraţi-deputaţii blestemaţi".


Totodată, oamenii scandează "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Demisia" şi "Ponta, nu uita, asta nu e ţara ta".

La mitingul de protest participă şi Oana Boc, soţia primarului Emil Boc.


Unul dintre participanţii la miting, Cornel Vâlcu, a spus că ar fi o "catastrofă" ca Legea minelor să fie votată de Camera Deputaţilor.

"Există o prevedere în lege potrivit căreria orice român care deţine o proprietate şi descoperă să cub ea există un zăcământ, acel teren poate fi expropriat fără niciun drept al proprietarului de a se apăra", a afirmat Vâlcu.


Protestatarii au intrat şi în sediile PSD şi PNL, cerând contactarea de urgenţă a parlamentarilor de Cluj pentru a le solicita să nu voteze Legea minelor.

"Vrem să îi convingem pe parlamentarii de Cluj să nu voteze Legea minelor, care va reprezenta un dezastru pentru România”, a afirmat unul dintre protestatari.

Protestatarii nu permit niciunei maşini să intre în curtea comună unde se află sediile PSD, PNL şi PDL.

Sediul PDL este singurul dintre cele trei partide care are balcon spre Bulevardul Eroilor.

Manifestanţii îşi vor continua protestul prin centrul oraşului.

Legea minelor, care intră marţi la votul final al Camerei Deputaţilor, for decizional, şi care prevede că în exploatările din România nu pot fi folosite tehnologii care afectează mediul şi obligă, totodată, la folosirea celei mai avansate tehnologii, se va aplica inclusiv proiectului Roşia Montană.

Declaraţia a fost făcută marţi seară de către preşedintele Comisiei de Industrii din Cameră, Iulian Iancu, după ce Legea minelor a fost adoptată de Comisiile reunite de Industrii şi Administraţie din Cameră.

abonare newsletter