Actualitate

Marea Britanie cere UE să modifice regulile liberei circulaţii în UE

Londra doreşte să schimbe regulile în domeniul liberei circulaţii a persoanelor în UE, în contextul anulării restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor la 1 ianuarie, a anunţat Theresa May că le va spune omologilor săi în cadrul reuniunii de joi, la Bruxelles.

Marea Britanie cere UE să modifice regulile liberei circulaţii în UE Marea Britanie cere UE să modifice regulile liberei circulaţii în UE

Ministrul britanic de Interne consideră că este necesar ca accesul pe pieţele muncii să nu conducă la "migrare în masă", în pofida faptului că numeroase state membre au avertizat că ele consideră acest acces liber un principiu fundamental al Uniunii, relatează BBC News online, potrivit Mediafax.

May argumentează că este necesar să fie abordate problemele provocate de libera circulaţie, iar în acest sens este necesară modificarea regulilor în domeniu.


De ce nu li s-ar permite guvernelor să impună o cotă, în cazul în care imigraţia din UE a atins un anumit nivel, este ea citată întrebând într-un comunicat. Ministrul adaugă că intenţionează să spună clar la Bruxelles că, în opinia sa, este necesară "schimbarea modului în care funcţionează regulile în domeniul liberei circulaţii".

"În primul rând, în cazul unor noi tratate trebuie să putem încetini accesul deplin la pieţele locurilor de muncă, până când suntem siguri că nu vor conduce la o migrare în masă", afirmă ea. "În al doilea rând, privind înainte, este necesar să profităm de ocazia oferită de planul premierului (britanic David Cameron) de reformare a UE şi să abordăm problemele cauzate de libertatea de mişcare", adaugă ministrul.


Potrivit corespondentului BBC la Bruxelles, cererea Marii Britanii de a nu se permite abuzarea sistemelor protecţiei sociale este privită cu simpatie, în contextul unor campanii şi dezbateri intenmse pe tema anulării de la 1 ianuarie a unor măsuri tranzitorii impuse României şi Bulgariei, ai căror cetăţeni urmează să muncească oriunde în UE.

Însă există o susţinere redusă la nivel politic în vederea unei revizuiri fundamentale a ideii liberei circulaţii, potrivit aceleiaşi surse.


Un diplomat dintr-un stat membru est-european a declarat că nimeni nu va accepta ca unele state membre să fie tratate ca având cetăţeni de mâna a doua, subliniind că o piaţă liberă a bunurilor şi serviciilor este necesar să fie totodată o piaţă liberă a muncii.

Cameron a sugerat ca cetăţenii altor ţări din UE să poată solicita prestaţii sociale abia după trei luni petrecute în Marea Britanie şi să le primească nu mai mult şase luni, dacă dovedesc că au perspectiva "reală" de a găsi un loc de muncă.


Comisarul european în domeniul muncii Laszlo Andor a declarat, denunţând aceste planuri, că Marea Britanie riscă să devină "răutăciosul" Uniunii.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter