Actualitate

Bob Dylan, dat în judecată pentru incitare la ură rasială

Cântăreţul american Bob Dylan a fost dat în judecată pentru incitare la ură rasială, în Franţa, după ce a făcut, într-o comparaţie indirectă, o paralelă între Ku Klux Klan, nazişti şi croaţi.

Artistul american a făcut această paralelă într-o declaraţie despre fosta Iugoslavie, determinând o asociaţie din Franţa să se constituie în parte civilă, informează lefigaro.fr.

La două săptămâni după ce a fost decorat cu Legiunea de Onoare de ministrul Culturii, Aurélie Filippetti, cântăreţul american a făcut să se vorbească din nou despre el în Franţa, însă de această dată din cauza unei chestiuni judiciare. Pe numele său, o asociaţie care reprezintă comunitatea croată din Franţa a depus o plângere pentru incitare la ură rasială, la Tribunalul de înaltă instanţă din Paris.


Consiliul reprezentativ al comunităţii şi instituţiilor croate din Franţa (CRICCF) s-a constituit ca parte civilă contra artistului american şi a redactorului-şef de la ediţia franceză a revistei Rolling Stone, după publicarea unui interviu acordat de starul american. Cauza acestei acţiuni a vizat cuvintele rostite de Bob Dylan în timpul acestui interviu, în care acesta era întrebat despre Războiul de Secesiune şi despre viziunea sa asupra Statelor Unite din perioada actuală.

"Problema este că această ţară (Statele Unite, n.r.) este prea obsedată de culoarea pielii", a declarat Bob Dylan. El consideră că "persoanele de culoare ştiu că anumiţi albi nu ar fi renunţat niciodată la sclavie şi că, dacă acei albi ar fi fost lăsaţi să conducă, atunci ei s-ar afla în continuare sub jugul lor. Nu se pot preface că ignoră acest fapt".


Pentru a-şi nuanţa cuvintele starul american a ales câteva exemple: "Dacă ai Ku Klux Klanul în sânge, persoanele de culoare pot să îl simtă, chiar şi astăzi. La fel ca evreii care pot să simtă sângele nazist şi sârbii care pot să simtă sângele croat".

Această raportare la conflictul sârbo-croat nu a fost pe placul membrilor CRICCF, care s-au declarat şocaţi de această comparaţie. Comitetul consideră că aceste cuvinte reprezintă "o incitare la ură rasială".


"Nu sunt comparaţi criminalii croaţi, sunt comparaţi toţi croaţii", a precizat asociaţia CRICCF într-un comunicat, în care afirmă totuşi că membrii săi "nu au nimic contra revistei Rolling Stone, ca revistă, şi nici a lui Bob Dylan, ca artist".

Bob Dylan a fost decorat cu Legiunea de Onoare pentru mesajul pacifist al cântecelor sale.


Plângerea a fost depusă în decembrie 2012. Instrumentarea cazului poate dura până la un an şi jumătate pentru astfel de dosare. Potrivit revistei Slate, plângerea a fost validată formal, dar nu şi examinată în chestiunea de fond. Motivul ei poate părea surprinzător, ţinând cont de parcursul muzical al lui Bob Dylan şi de mesajul pe care acesta îl transmite în cântecele sale.

În mai 2012, cântăreţul a fost decorat de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, cu Medalia Libertăţii, cea mai înaltă distincţie civilă americană. Prestigioasa decoraţie recompensează personalităţile care au adus servicii majore naţiunii americane, salutând astfel contribuţia adusă de Bob Dylan mişcării pentru drepturile civile din anii '60.

Ultimele Stiri
abonare newsletter