Actualitate

Ucrainieni, greu de convins! Acordul de Asociere cu UE a fost respins

Liderii europeni nu au reuşit joi seară să convingă Ucraina să semneze un acord de asociere istoric cu UE, la finalul unei noi zile de negocieri.

"Din nefericire, se pare că argumentele" în favoarea semnării "nu au ajuns la preşedinte", Viktor Ianukovici, a declarat preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite, informează Mediafax.

Liderii europeni nu au reuşit joi seară să convingă Ucraina să semneze un acord de asociere istoric cu UE, la finalul unei noi zile de negocieri. "Din nefericire, se pare că argumentele" în favoarea semnării "nu au ajuns la preşedinte", Viktor Ianukovici, a declarat preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite.


"El vrea ca aceste probleme să fie rezolvate de UE şi Rusia împreună", a subliniat ea, în timp ce Ianukovici, care oscilează între Bruxelles şi Moscova, a propus săptămâna trecută ca un acord de asociere cu UE să fie discutat în trei între Kiev, Bruxelles şi Moscova. Această cerere a fost respinsă de UE, care susţine caracterul bilateral al acordurilor sale de asociere.

Noile state membre din estul Europei "au explicat câ în decursul ultimilor 15 ani, au făcut progrese tocmai datorită acestui gen de acorduri" prealabile intrării lor în UE în 2004, a declarat preşedinta Lituaniei.


În pofida acestor explicaţii şi a unei serii de întâlniri cu lideri europeni, preşedintele Viktor Ianukovici a rămas inflexibil.

Menit să contribuie la modernizarea politică şi economică a acestei ţări cu 46 de milioane de locuitori, acordul include o secţiune comercială importantă care ar permite deschiderea unei vaste pieţe europene.


Însă Kievul, care rămâne foarte dependent de Rusia pentru exporturile sale şi livrările de gaz, a preferat să renunţe la acest acord săptămâna trecută în faţa ameninţărilor ruse.

Etichete: ucraina ue
Ultimele Stiri
abonare newsletter