Actualitate

Angela Merkel ar fi fost spionată de americani

Spionarea convorbirilor cancelarului Angela Merkel pe telefonul mobil, de către serviciile secrete americane, ar fi fost efectuată de la ambasada Statelor Unite la Berlin, scrie, vineri, cotidianul Süddeutsche Zeitung.

"Interceptările ar fi fost efectuate de un centru de interceptare denumit Special Collection Service (SCS)", aflat sub responsabilitatea comună a NSA şi CIA şi care ar opera "în ambasade şi consulate americane din întreaga lume, cel mai adesea în secret", scrie cotidianul, citat de AFP.

Süddeutsche Zeitung şi-a extras informaţiile din documentele furnizate de Edward Snowden, fost consultant al serviciului de informaţii american NSA, aflat la originea unei serii de dezvăluiri privind activităţile de spionaj ale Statele Unite în lume.


Documentele pe care Snowden le-a furnizat săptămânalului Der Spiegel, care au fost prezentate Guvernului german la sfârşitul săptămânii, nu permit totuşi datarea cu precizie a momentul în care a fost ascultat telefonul mobil al lui Merkel, continuă cotidianul.

Suspiciunile privind o posibilă spionare a lui Merkel de către Statele Unite, date publicităţii de cancelarie, au creat un şoc în Germania, ţară marcată de două dictaturi - naţional-socialism şi apoi comunism în fosta Germanie de Est - care au sistematizat spionarea cetăţenilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter