Actualitate

GALERIE FOTO: Astăzi se inaugurează parcul de la Iulius. Vezi cum arată!

Compania Iulius Group a inaugurat, miercuri, proiectul de amenajare a zonei verzi din proximitatea Lacului de Vest. În urma unei investiţii de peste două milioane de euro, Iulius Parc se întinde pe o suprafaţă de trei hectare. Parteneri sunt Consiliul Judeţean Cluj şi Primăria municipiului Cluj-Napoca, costurile fiind suportate în exclusivitate de Iulius Group.

Zona verde din proximitatea Lacului de Vest a fost amenajată cu aproximativ 10.000 mp de gazon special pentru trafic intens şi peste 18.000 de arbori şi arbuşti de diferite dimensiuni. Pe lângă vegetaţia bogată, Iulius Parc le oferă vizitatorilor numeroase posibilităţi de recreere: pietonal suspendat deasupra lacului, pistă pentru ciclism şi pentru alergare, alei de promenadă şi spaţii de relaxare echipate cu bănci.

„Este un loc de relaxare pentru clujeni. Este vorba de 30.000 mp realizaţi la un standard înalt şi sper ca şi alţii să ţină cont de acest standard pe care Consiliul Judeţean Cluj a ridicat-o vis a vis de cum trebuie să arate o zonă de relaxare pentru clujeni, cu debarcader, cu ponton, cu spaţiu verde de un hectar, cu spaţii de alimentaţie publică, cu pistă de bicicletă, pistă de alergare, tot ce trebuie pentru un asemenea parc. Este cel mai modern parc pe care îl are Clujul, l-am realizat împreună cu cei de la Univers T şi Iulius Mall. Cred că acum lacul din Gheorgheni arată la un mare, mare nivel. Sper ca acest exemplu să fie luat în considerare şi de alţii care administrează municipiul Cluj-Napoca. Vom aduce hidrobiciclete şi bărci din primăvară astfel încât toată lumea să se simtă bine”, a declarat Horea Uioreanu, la inaugurare.


Întrebat de ce nu s-a amenajat tot lacul, Uioreanu a răspuns: „Aici cred că trebuie să-l întrebaţi pe domnul Boc care este reglementarea terenurilor, noi cred că am fi putut să facem având în vedere că investiţia a fost peste 2 milioane de euro. Eu aşa cred că ar fi trebuit să arate, o zonă rotundă şi nu doar o jumătate din lac”, a replicat şeful CJ Cluj.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat la inaugurarea parcului că pe partea cealaltă a lacului terenurile sunt revendicate, unele chiar retrocedate.


„Clujul îşi înmulţeşte spaţiile verzi, iar aici este un proiect pe care primăria l-a realizat în parteneriat cu Iulius Mall. Primăria este proprietara malurilor lacului pe partea aceasta, pe partea cealaltă, din nefericire, lacurile sunt revendicate sau unele chiar retrocedate la proprietari şi în consecinţă, pe partea unde am reuşit să rezolvăm toate revendicările şi să fim noi întabulaţi şi să fim proprietari am putut să intrăm în parteneriat cu Iulius Mall care a realizat o investiţie importantă pentru oraş şi care cred eu, va fi o oază de verdeaţă, de petrecere a timpului liber, de agrement pentru toţi clujenii”, a spus Emil Boc.

Emil Boc a declarat că planurile municipalităţii nu se opresc aici.


„Avem în vedere soluţionarea revendicărilor discuţiile cu proprietarii pentru ca şi cealaltă parte a lacului să fie redată amenajării spaţiului public astfel încât să avem piste pentru biciclişti pe întreaga suprafaţă care înconjoară lacul şi de ce nu, alte spaţii de agrement de acest fel. De asemenea, mai departe avem în vedere realizarea parcului pe care l-a propus Ordinul Arhitecţilor de peste 50-60de hectare în prelungirea acestei locaţii, iar în dreapta acestei locaţii vom avea o bază sportivă şi de agrement realizată pe 9,4 hectare de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Va fi cel mai important element de spaţiu verde din oraş, un adevărat plămân verde al oraşului şi care denotă preocupările noastre pentru înmulţirea spaţiilor verzi în municipiului nostru”, a mai replicat Boc.

Potrivit lui Boc debarcaderul va fi administrat de Iulius Mall.


„O să le propun ca ei să realizeze în primii ani şi întreţinerea şi amenajarea pentru a conserva lucrurile pe care ei le-au adus pentru că ei ştiu de unde le-au adus şi ce exigenţe de întreţinere sunt, urmând ca după aceea primăria să preia în adinistrare întreaga suprafaţă. Între timp, preocuparea mea principală este ca întreaga suprafaţă din jurul lacului să fier amenajată ca aceasta. Avem probleme de retrocedări, de revendicări, cu proprietari care au primit fâşii din această suprafaţă care se întinde înspre mijlocul lacului. Sunt pese 30 de revendicatori care au dosarele în diverse stadii de soluţionare la Bucureşti. Noi am dat soluţii de respingere dar până când Comisia centrală de la Bucureşti nu respinge definitiv noi nu putem face investiţii, nu se pot face investiţii pe lucruri retrocedate sau în curs de retrocedare”, a conchis Boc.

Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group a declarat că Cluj-Napoca este singurul oraş din ţară unde dezvoltatorii sunt traşi de oraş.


„Sunt şase ani de când am inaugurat Iulius Mall. A venit momentul să dăm clujenilor un spaţiu modern de relaxare, un parc plin de viaţă. Am investit două milioana de euro şi am terminat lucrările în patru luni de zile. Cluj-Napoca este singurul oraş din România unde dezvoltatorii sunt traşi de oraş, în alte oraşe dezvoltatorii trag oraşul. La Cluj ne simţim ca acasă”, a declarat Iulian Dascălu.

La inaugurarea de astăzi au fost prezenţi Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group, Sorin Guttman, directorul Iulius Mall Cluj, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Valentin Lungu, directorul Univers T, dar şi mai mulţi consilieri judeţeni de la PNL şi PSD.

Ultimele Stiri
abonare newsletter