Actualitate

FOTO: Înjurături între protestatari şi călătorii RATUC. Traficul rutier, blocat

Peste 100 de persoane au pornit, miercuri seară, la Cluj-Napoca, într-un un marş de solidaritate cu sătenii din comuna vasluiană Pungeşti, blocând traficul rutier în centrul municipiului, pe traseul spre Prefectură.

Protestatarii s-au adunat, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, după ora 19.00, având asupra lor pancarte cu mesaje precum "Refuz, rezist, nu vreau gaze de şist", "Chevron - RMGC = moarte", "Solidaritate cu Pungeşti", "Acum ori niciodată, prin Pungeşti nu se trece", "Suntem sub asediu".

Ei au scandat "Toate partidele, aceeaşi mizerie", "Demisia", "Solidaritate", "Nu plecăm", "Noi nu suntem o naţiune de sclavi", "A venit Jandarmeria ca să apere hoţia", "Ultima soluţie, încă o revoluţie", "Pactul de coabitare, dă drumul la fracturare", "Ponta şi Băsescu lângă Ceauşescu", "Jos Guvernul", "Jos Ponta, jos că eşti un mincinos".


Cornel Vâlcu, unul dintre protestatari, a declarat că acţiunea din Cluj-Napoca este una "de solidaritate cu sătenii din Pungeşti şi una de protest faţă de intervenţia jandarmilor în acea zonă".

După ce au scandat în Piaţa Unirii, protestatarii au pornit într-un marş spre Prefectura Cluj, blocând traficul rutier pe Bulevardul Eroilor şi în Piaţa Avram Iancu.


La ora transmiterii acestei ştiri, protestarii au blocat traficul rutier şi transportul în comun în faţa Prefecturii Cluj. Mai mulţi călători care se aflau în mijloacele de transport în comun au ieşit din autobuze nervoşi cerându-le protestatarilor să se dea la o parte pentru a-şi putea continua călătoria, iar discuţiile s-au lăsat cu înjurături şi huiduieli.

Sute de persoane din Siliştea, au blocat miercuri dimineaţă drumul naţional Vaslui - Gârceni, în cea de-a treia zi consecutivă de proteste pentru a împiedica amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist în zonă.


În timpul manifestaţiilor de miecuri, jandarmii au intervenit pentru deblocarea drumului, iar cinci persoane au avut nevoie de îngrjiri medicale după ce li s-a făcut rău. Ulterior, forţele de ordine s-au retras, decizia fiind luată de către şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care s-a deplasat la faţa locului.

Miercuri dimineaţă, la Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist, însă protestatarii au împiedicat accesul acestora în zonă.


Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

abonare newsletter