Actualitate

Clujul va avea un Festival de dans contemporan, de anul viitor

Cluj-Napoca ar putea avea un nou festival, unic în ţără, de anul viitor. Este vorba despre un festival de dans contemporan, un concept nou „între viziune si nebunie”, care va contribui şi el la conturarea unei „vieţi culturale” a Clujului.

Directorul Festivalului Internaţional de Film „Comedy Cluj”, Sorin Dan şi-a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, intenţia de a realiza un nou festival la Cluj-Napoca, începând de anul viitor. Este vorba despe Festivalul de Dans Contemporan „Steps”, un concept nou şi independent, care doreşte să reunească împreună, pe aceeşi scenă, atât artişti şi dansatori cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi câţ şi regizorii şi coregrafii care să îi descopere.

„Anul viitor intenţionăm să începem un proiect nou, unic în ţară, independent, care să schimbe imaginea  pe care lumea o are în prezent despre dans şi dansatori, în general. Va fi un festival de dans contemporan, în cadrul căruia vom organiza spectacole atât pe scenă cât şi pe stradă, prin care să putem promova artişti, dansatori sau grupuleţe de artişti şi dansatori, mai puţin cunoscute, care să fie văzute de regizori, scenografi şi coregrafi renumiţi sau de alte alte personalităţi culturale. Prin acest spectacol dorim să le oferim şi lor o şansă de afirmare în ceea ce fac,  pentru că există foarte mulţi actori talentați în România dar care nu sunt cunoscuți, noi un îi ştim decît pe cei din București care apar la televizor de ani de zile”, a declarat Sorin Dan, directorul Comedy Cluj.


Potrivit acestia, festivalul, deşi va fi unul independent, va colabora cu diverse instituţii culturale din ţară cum cele din Sibiu, un oraş cu care Clujul are numeroase proiecte şi a cărui experienţă culturală poate fi de un real folos în atingerea scopului de Capitală Europeană a Culturii. „Asocierea între o mişcare culturală din Cluj şi una din Sibiu este o onoare pentru noi. Ar trebui să profităm cât mai mult de aceasată deschidere spre colaborare a Sibiului, care nu poate fi dect în avantajul nostu”, a adăugat Sorin Dan.

Festival mic cu buget mare

Deşi anul viitor va avea loc abia prima ediţie a festivalului de dans contemporan, organizatorii evenimentului se aşteaptă la costuri mult mai mari decât cele ale Festivalului Comedy Cluj.


„Festivalul de dans contemporan va trebui să aibă un buget mare pentru că va costa cu mult mai mult decât Comedy Cluj.  Dacă în cazul festivalului de film,  după ce cumperi drepturile de difuzare ale unei pelicule, poţi apoi să o difuzezi de mai multe ori, în cazul unui festival de dans, aducerea unui ansamblu, unor orchestre, unor dansatori cunoscuţi care să dea greutate evenimentului, costa mult mai mult, să nu mai vorbim despre decoruri. În plus, vorbim despre un proiect organic, care va creşte în timp - la fel ca şi Comedy Cluj - în funcţie de interesul oamenilor şi a celorlalţi actori de pe piaţă, de aceea prima ediţie este întotdeauna cea mai costisitoare dar şi cea mai grea pentru că acolo trebuie să demonstrezi ceva. Vă asigur însă că vom găsi acele mijloace pentru ca clujenii să poată beneficia de acest festival”, a mai afirmat Sorin Dan.

Etichete: sorin dan
Ultimele Stiri
abonare newsletter