Actualitate

David Grimal va concerta pe o vioară Stradivarius la Toamna Muzicală Clujeană

Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat „Transilvania” va susţine un nou Concert Simfonic în cadrul celei de-a 47-a ediţii de „Toamnă muzicală clujeană”, alături de invitatul special, violonistul David Grimal (Franţa), sub bagheta dirijorului român stabilit în Germania, Ferenc Gábor.

Programul serii cuprinde Concertul pentru vioară în re minor de Jean Sibelius şi Simfonia nr. 9 în Do major semnată de Franz Schubert.

Concertul va avea loc la Colegiul Academic, vineri, 18 octombrie 2013, începând cu ora 19.


După ce a studiat la Conservatorul din Paris, unde a lucrat cu Régis Pasquier, David Grimal a beneficiat de îndrumarea unor artişti renumiţi, precum Schlomo Mintz şi Isaac Stern, înainte de a petrece un an la Şcoala de Ştiinţe Politice. Întâlnirea sa ulterioară cu Philippe Hirshhorn a fost decisivă. De atunci, interpretarea muzicală ca metaforă a interogaţiei spirituale a devenit pentru el a doua natură.

Integritatea artistică şi claritatea stilistică a interpretării sale sunt apreciate în întreaga lume: Europa, SUA, Australia, America Latină, Africa de Sud. David Grimal are privilegiul de a număra printre partenerii săi interpreţi renumiţi, precum Boris Berezovsky, James Galway, Valery Afanassiev, Truls Mork, Xavier Phillips, Georges Pludermacher, Yuri Bashmet, Jian Wang, Gérard Caussé, Michel Beroff, François René Duchable, Marc Coppey, Alain Planès, Nicholas Angelich, Anne Gastinel, Paul Lewis. A cântat pe cele mai renumite scene şi în cadrul celor mai prestigioase festivaluri, precum Wiener Musikverein, unde a primit Premiul European al Culturii (1996), cu ocazia unui concert extraordinar.


David Grimal cântă pe o vioară Stradivarius din 1710, „Ex Roederer”, împrumutată de Fazenda Ipiranga (Guaranésia, Minas Gerais, Brazilia).

Preţul unui bilet la concert este de 20 de lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de o reducere de 50%.


 

abonare newsletter