Actualitate

Părinții "particulei lui Dumnezeu" au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică

Belgianul Francois Englert și scoțianul Peter Higgs au câștigat marți Premiul Nobel pentru Fizică 2013 pentru descoperirea teoretică a necesității existenței unei particule care să confere masă tuturor celorlalte particule subatomice.

Teoria fundamentată de cei doi oameni de știință este de o importanță sine qua non pentru a explica apariția particulelor fundamentale ale materiei și originile Universului. Această teorie a fost confirmată experimental anul trecut prin descoperirea bosonului lui Higgs, supranumit și "particula lui Dumnezeu", la CERN, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară cu sediul la Geneva., conform Associated Press și AFP, preluat de Agerpres.

Anunțul decernării premiului Nobel pentru Fizică, anunț ce era așteptat cu un uriaș interes de comunitatea academică, a fost amânat cu o oră, situație neobișnuită pentru premiile Nobel. Academia suedeză nu a oferit pe moment niciun motiv pentru această întârziere, în afară de a anunța printr-un simplu mesaj pe Twitter că este "încă în ședință" în momentul în care trebuia să dea verdictul. Academia decide câștigătorul sau câștigătorii prin vot majoritar în chiar ziua în care se face anunțul.


"Sunt copleșit de primirea acestui premiu și doresc să mulțumesc Academiei Regale a Suediei", precizează Peter Higgs într-un comunicat dat publicității prin intermediul Universității din Edinburgh. "Sper că această recunoaștere a științei fundamentale să contribuie la creșterea atenției de care se bucură cercetarea pur teoretică", a mai adăugat el.

Staffan Normark, secretarul permanent al Academiei, a precizat că această instituție a încercat, fără succes, să-l contacteze marți pe Higgs. "La toate numerele la care am apelat nu am primit niciun răspuns", a susținut el, fără a preciza însă dacă acesta a fost motivul întârzierii.


Prin premierea celor doi oameni de știință care, alături de Robert Brout (coleg cu Englert) care însă a încetat din viață, au descoperit necesitatea teoretică a existenței "particulei lui Dumenzeu", Comitetului Nobel a evitat situația în care ar fi trebuit să aleagă pe cineva din cadrul CERN pentru a împărți premiul. O astfel de alegere ar fi fost dificilă, în condițiile în care la experimentele CERN care au confirmat empiric existența bosonului lui Higgs au participat mii de oameni de știință împărțiți în două echipe, iar premiul Nobel nu poate fi împărțit decât de maxim trei persoane.

Englert și Higgs se numără printre primii oameni de știință care au publicat studii în acest domeniu, dar nu sunt singurii care au adus contribuții determinante în acest domeniu al fizicii particulelor.

Etichete: premiul nobel
Ultimele Stiri
abonare newsletter