Actualitate

FOTO - UPDATE: Peste 4.000 de clujeni, într-un marş Centru-Mănăştur şi retur, pentru a salva Roşia Montană

Protestatarii faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană s-au strâns din nou, duminică, în centrul Clujului. Ei au mărşăluit până în cartierul Mănăştur şi apoi au revenit în centru. Printre protestatari s-au aflat Oana Boc, soţia primarului şi preşedintele PRM, Gheorghe Funar, dar şi consilieri judeţeni.

UPDATE 20.53

Majoritatea protestatarilor au plecat. În Piaţa Lucian Blaga au mai rămas în jur de 500 de protestatari. Unii dintre aceştia au aprins lumânări, pe care le-au aşezat pe jos.

Cei rămaşi în Piaţa Lucian Blaga scandează în continuare lozinci împotriva proiectului Roşia Montană şi guvernului.


UPDATE 20.27

Protestatarii s-au întors în centru, în Piaţa Lucian Blaga. Ei scandeză lozinci împotriva proiectului Roşia Montană şi împotriva guvernului.

UPDATE 19.27

Protestatarii se întorc înspre centru prin cartierul Plopilor. În acest moment sunt peste 4.000 de manifestanţi.


UPDATE 19.05

Coloana de protestatari şi-a continuat traseul de pe Calea Mănăştur pe Strada Câmpului, iar în acest moment a intrat pe strada Izlazului şi se îndreaptă spre zona Minerva.

UPDATE 18.46

În acest moment sunt aproximativ 3.000 de persoane. Începutul coloanei este lângă Hotelul Pami, de pe Calea Mănăştur, iar capătul acesteia este dincolo de Fabrica de Bere Ursus.


UPDATE 18.17

Protestatarii s-au oprit în faţa Primăriei Cluj-Napoca, unde au scandat lozinci împotriva guvernului, cerând demisia acestuia. După câteva minute, ei şi-au continuat traseul pe Calea Moţilor. Circulaţia este blocată.

UPDATE 18.10

În acest moment cei aproximativ 2.000 de protestatari părăsesc Piaţa Unirii şi se îndreapptă înspre cartierul Mănăştur. Circulaţia în zona Piaţa Unirii-Memorandumului este blocată. Poliţiştii de la Poliţia Rutieră îi dirijează pe şoferi spre rute ocolitoare.


Mesaje împotriva politicienilor

La fel ca la protestele anterioare, participanţii au steaguri tricolore, steaguri cu mesajul Salvaţi Roşia Montantă şi pancarte inscripţionate cu mesaje precum: “Policienii trec, cianura rămâne”, „Acum ori niciodată ne croim o altă soartă” sau „Ne-am săturat de RMGC”. Mesajele protestatarilor fac referire în special la politicieni, pe care îi acuză că sunt vinovaţi pentru ceea ce se întâmplă în România, din 1989 încoace. „Toţi sunt nişte tâlhari, toate partidele, aceeaşi mizerie”, a rostit unul dintre participanţii la protest.

Printre participanţi se află şi soţia primarului Emil Boc, Oana Boc, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar şi consilieri judeţeni.


Astfel de proteste au loc în acelaşi timp în mai multe oraşe din ţară şi străinătate. Oamenii din 33 de oraşe din România şi 41 din străinătate s-au solidarizat în lupta pentru salvarea Roşiei Montane. Cei care nu susţin proiectul minier îşi menţin solicitările şi spun că rămân fermi pe poziţie şi nu vor negocia dacă să se facă jumătate, un sfert sau o cincime din proiectul de minerit cu cianuri, dacă Roşia Montană va fi cât-de-cât inclusă în UNESCO sau dacă localnicii vor fi aproximativ expropriaţi.

Dacă la protestele anterioare au mărşăluit doar în centrul oraşului, de data aceasta manifestanţii au anunţat că vor merge până în Mănăştur.

Ultimele Stiri
abonare newsletter