Actualitate

Papa Francisc vrea să elibereze Biserica de “rigiditățile” trecutului

Papa Francisc a pledat, într-un interviu difuzat în revistele iezuite din întreaga lume, pentru o Biserică mai deschisă și mai primitoare care nu se închide în comportamentele rigide din trecut, în special în ce privește homosexualitatea și divorțul.

“Afirmații revoluționare”, a comentat vineri cel mai mare cotidian italian, Corriere della Sera, referindu-se la declarațiile Papei, publicate în ajun de revistele iezuite. “Fără menajamente, Papa marchează un punct de cotitură în Biserică”, titrează la rândul său International Herald Tribune.

Interviul de 30 de pagini a fost perceput drept un eveniment, prin maniera binevoitoare în care capul bisericii catolice a vorbit despre persoanele care se simt discriminate de Biserică, notează agenția franceză de presă.

Papa i-a îndemnat pe preoți să fie alături de homosexuali, de femeile care au suferit avorturi, de cei divorțați și recăsătoriți, luând în considerare “situația reală” a acestora. “Miniștrii Evangheliei trebuie să fie persoane capabile să încălzească inimile oamenilor, să parcurgă un drum alături de ei”, dar “amestecul spiritual în viața persoanelor nu este posibil”, se arată în două pasaje cheie din interviu, potrivit AFP.

În opinia sa, biserica trebuie să fie ca “un spital de campanie” care îngrijește de urgență “rănile”vieții. O ploaie de “pescripții” “denunțuri privind lipsa ortodoxiei”, ”mici precepte ” riscă, altfel, să clatine Biserica, precum “un castel din cărți de joc”, în timp ce anunțul “misionar” al lui Isus este o veste bună pentru toți, a spus Suveranul Pontif.

Reformele atât de așteptate ale structurilor bisericești nu par a fi prioritatea papei argentinian, notează AFP, semnalând că interviul dat de Suveranul Pontif nu aduce nicio modificare a dogmelor în privința a ceea ce se consideră a fi păcatul, deoarece el continuă să facă trimitere la catehism. Noutatea o constituie abordarea extinsă a “milei”.

Papa Francisc se desparte de predecesorii săi Papa Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, care puneau accentul pe interdicții. Tot o modalitate de a depăși neînțelegerea cu lumea modernă, focalizată pe temele sexualității, notează AFP.

Ultimele Stiri
abonare newsletter