Actualitate

Un magistrat orădean, judecat la Cluj pentru că ar fi cerut mită un BMW

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a unui judecător de la Curtea de Apel Oradea acuzat de luare de mită şi a trei administratori de firme acuzaţi de trafic de influenţă, dare de mită şi cumpărare de influenţă.

Cei cinci trimişi în judecată de procurorii anticorupţie sunt Mircea Puşcaş, judecător la Curtea de Apel Oradea (în prezent suspendat din funcție), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, Petru Cocioan, administrator la o societate comercială, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influență, dare de mită și cumpărare de influență, Mihai Halas, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influență, dare de mită și cumpărare de influență; Ioan-Adrian Mihai, administrator la o societate comercială, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la trafic de influență şi Mihăiţă Teleptean, administrator la o societate comercială, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influență, complicitate la dare de mită și complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în cursul lunii septembrie 2012, inculpatul Pușcaș Mircea, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, le-a pretins inculpaților Cocian Petru și Halas Mihai, prin intermediul inculpatului Teleptean Mihăiță, să cumpere de la cumnatul său un autoturism marca BMW cu o sumă mai mare decât prețul real al mașinii (o diferență de aproximativ 10.000 euro), pentru ca în schimb să pronunțe o soluție favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curții de Apel Oradea. Cocian Petru și Halas Mihai fuseseră condamnați în primă instanță la pedepse privative de libertate pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție în concurs cu infracțiuni de contrabandă, decizie față de care cei doi au declarat apel care se află și în prezent pe rolul Curții de Apel Oradea.


În cursul anului 2012, inculpatul Teleptean Mihăiță, a pretins de la Cocian Petru și Halas Mihai, suma de câte 20.000 euro (total 40.000 euro) pentru a-și exercita o influență reală asupra judecătorului Pușcaș Mircea, în vederea determinării acestuia să pronunțe o soluție favorabilă celor doi în dosarul aflat pe rolul Curții de Apel Oradea, în care aveau calitatea de inculpați-apelanți. Din suma totalul sumei pretinse, Halas Mihai i-a remis suma de 10.000 euro lui Mihai Ioan-Adrian pentru a-i fi transmisă lui Teleptean Mihăiță. Ulterior, această sumă a fost restituită, urmând ca, potrivit unei înțelegeri între inculpați, toți banii să fie dați de Cocian Petru și Halas Mihai, prin intermediari, după pronunțarea, în apel, a unei decizii favorabile celor doi.

La data de 2 iunie 2012, Cocian Petru și Halas Mihai, la rândul lor, au pretins de la un denunțător suma de 20.000 euro, susținând că prin persoane interpuse, ar putea să influențeze magistrații învestiți cu soluționarea apelului aflat pe rolul Curții de Apel Oradea, astfel încât să-i determine să pronunțe o soluție favorabilă denunțătorului. Denunțătorul primise și el, în primă instanță, o pedeapsă de condamnare la închisoare, alături de Cocian Petru și Halas Mihai.


Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Cluj.

Judecătorul Mircea Puşcaş a mai fost trimis în judecată în alte două dosare penale în cursul acestui an, pentru infracțiuni de corupție, respectiv mărturie mincinoasă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter