Actualitate

Boc: Guvernul trebuie să retragă proiectul de lege privind Roşia Montană

Fostul premier Emil Boc consideră că proiectul de lege privind Roşia Montană este neconstituţional din cauză că se conferă unei companii private atribuţii de utilitate publică.

Emil Boc solicită Guvernului să retragă proiectul de lege privind Roşia Montană deoarece este neconstituţional din punct de vedere al exproprierilor. “Eu cred că, în acest moment, proiectul ar trebui să fie retras de către Guvern din două motive. În primul rând, este neconstituţional pentru că se conferă unei companii private atribuţii de utilitate publică, ce trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice. Până la urmă, compania care exploatează este o companie privată şi nu poate să facă exproprieri în numele statului. Oricum, acolo statul are o participaţie minoritară. Din punctul de vedere al regimului exproprierilor, proiectul de lege este neconstituţional. Pe de altă parte, este neconstituţional şi dacă ne gândim la cazul Rompetrol”, a spus Boc. El a adăugat că “Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un proiect de lege cu o temă aproape similară ca idee, în sensul că o asemenea competenţă ţine de Guvern şi nu de Parlament, iar CC în cazul Rompetrol a spus că trebuie să rezolve Guvernul, nu Parlamentul, o asemenea problemă, în consecinţă proiectul, fiind neconstituţional, a trebuit să fie retras de către Guvern”.

Potrivit acestuia, pe procedură se poate retrage proiectul, în condiţiile în care, până la înscrierea pe ordinea de zi, iniţiatorul poate retrage un proiect de la Parlament.


Boc pune şi problema unui referendum

Mai mult, fostul premier este de părere că ar trebui luată în calcul şi organizarea unui referendum pe tema Roşia Montană. “Se va decide oportunitatea lui şi momentul. În democraţie, suveranitatea aparţine poporului, cum spune Constituţia, care o exercită prin organele sale reprezentative şi prin referendum. Fiind o temă importantă nu ar trebui exclus nici referendumul, la un moment dat, din ecuaţie”, a precizat Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter