Actualitate

Microsoft va cumpăra divizia de telefoane mobile a Nokia

Microsoft va cumpăra divizia de telefoane mobile a Nokia în schimbul unei sume totale de 5,44 de miliarde de euro, a anunţat acesta marţi, citat de AFP.

După această tranzacţie, fostul lider mondial în producţia de telefoane mobile îşi va concentra activitatea pe servicii şi reţele, decizie calificată de preşedintele Nokia, Risto Siilasmaa, drept 'cel mai bun drum pentru a merge mai departe, atât pentru Nokia cât şi pentru acţionarii ei', potrivit Agerpres.


Din cele 5.44 de miliarde de euro, 3.79 de miliarde vor fi plătite pentru unitatea de producţie de telefoane mobile, inclusiv linia de producţia a smartphone-urilor Lumia, ce au ca sistem de operare Windows Phone, diferenţa de 1.65 de miliarde corespunzând drepturilor de utilizare a licenţelor de fabricaţie Nokia pentru 10 ani, compania americană având opţiunea ca ulterior să le achiziţioneze definitiv.


Cui pe cui scoate

Microsoft are dificultăţi în condiţiile în care consumatorii migrează de la computere personale care utilizează sistemul de operare Windows la dispozitive mobile. La rândul său, Nokia se confruntă cu dificultăţi ca urmare a cererii slabe pentru telefoanele sale mobile pe fondul concurenţei cu telefoanele mobile marca Apple Inc. şi cu producătorii care utilizează sistemul de operare Android.

Nokia, unul din pionierii telefoanelor mobile, a pierdut teren în faţa rivalilor Apple şi Samsung Electronics după lansarea iPhone în 2007. În urmă cu doi ani directorul general de la Nokia, Stephen Elop, fost director la Microsoft, a comparat situaţia companiei finlandeze cu cea a unui om care lucrează pe o platformă petrolieră în flăcări din Marea Nordului ale cărui singure opţiuni sunt să rămână pe platformă sau să se arunce în apă şi să încerce să se salveze. Sub conducerea lui Elop, Nokia a încheiat o alianţă cu Microsoft şi a început să utilizeze sistemul de operare Windows Phone pentru telefoanele sale, însă aceasta nu a dat rezultatele scontate. Potrivit firmei de cercetare de piaţă IDC, doar 3% din smartphone-urile livrate la nivel mondial în primul trimestru al acestui an erau echipate cu sistemul de operare Windows Phone, faţă de 75% cu sistemul Android.


În anul 2011, Nokia a decis să închidă fabrica din localitatea Jucu din judeţul Cluj, după ce a investit 60 de milioane de euro în această întreprindere inaugurată în 2008.

Ultimele Stiri
abonare newsletter