Actualitate

Mii de turdeni au participat la zilele oraşului

În perioada 30 august-1 septembrie la Turda s-a desfăşurat ediţia cu numărul XIII a zilelor municipiului. Organizatorii evenimentului - Primăria Turda şi Consiliul local în colaborare cu Casa de Cultură - au pus la cale evenimente inedite care au avut "priză" la public.

Cea de-a 8 a ediţie a festivalului de folclor “Chemarea Munţilor” a fost deschisă cu evoluţia micuţilor dansatori de la ansamblul Muguri de pe Arieş.

Felicia Răceanu directorul Casei de Cultură a prezentat pe rând invitaţii manifestării din acest an, Datina Turdeană, Crăişorii, Comori Ardelene, Muguri de pe Arieş. De la Mihai Viteazu, Fii Moţilor, Izvoraşul Turenilor din Tureni şi Ansamblul Popular de la Şcoala Populară de Arte din Cluj au sosit la Turda să evolueze pe scena amplasată în centrul oraşului.


Pentru acest an organizatorii au pus accentul pe ansamblurile locale în vederea promovării folclorului zonal.

Sâmbătă cu începere de la ora 10, reprezentanţii executivului, alături de opt consilieri locali, au participat la ceremonia de premiere a 33 de cupluri care celebrează nunta de aur.


Cargo – cireaşa de pe tortul primei zile de sărbătoare de la Turda!

Formaţiile care au urcat în prima seară pe scena amplasată în centrul municipiului au reuşit să anime audienţa care cânta la unison piese consacrate ale artiştilor invitaţi la Turda.

După o evoluţie a unei trupe dance – Acces, au urmat Aminda şi Hazard, cei care au făcut încălzirea pentru Cargo, publicul de toate vârstele ascultând şi fredonând  piese celebre din discografia anilor 80-90 şi nu numai.


Cei mai aşteptaţi au fost cei de la Cargo însă care au început în forţă show-ul, cu Ziua Vrăjitoarelor, au constinuat cu ”Dacă ploaia s-ar opri”, alternând piesele lente cu cele dinamice, spre deliciul celor prezenţi.

Rockerii au cântat mai bine de o oră, iar piesa lansată în această vară, „Nu mă lăsa să-mi fie dor” difuzată la toate posturile de radio, a avut parte de un feedback extrordinar din partea publicului.


Festivalul fanfarelor - Potaissa

A treia ediţie a Festivalului de fanfare - Potaissa a avut loc pe scena amplasată în centrul municipiului Turda.

Pe scenă au evoluat, rând pe rând, Fanfara Transilvania Junior, Fanfara Potaissa Turda (instructor: Vanai Ştefan), Formaţia Jump, cu solista Iulia Pardău, laureată a Festivalului Naţional de Jazz, iar la final au oferit o reprezentaţie de virtuozitate şi măiestrie artistică, membrii fanfarei promenada din Câmpia Turzii


Ştefan Bănică JR. cap de afiş la Zilele Turzii

Ziua a doua din cadrul Zilelor Municipiului Turda i-a adus pe scena amplasată în centrul localităţii pe Adrian Sărmăşan, Desperado şi Ştefan Bănică Jr. Cantautorul turdean Adrian Sărmăşan i-a încântat pe iubitorii muzicii folk cu melodiile sale. A urmat formaţia clujeană Desperado, care a împlinit 15 ani de ani de activitate, o formaţie care abordează stilul "country ardelenesc", după care a urcat pe scenă Ştefan Bănică Jr , care i-a încântat pe clujeni cu show-ul său.

Paraşutiştii au avut şi ei un loc în program

Duminică turdenii aflaţi în centrul municipiului au avut parte de o mare surpriză. Trei paraşutişti, în culori diferite, şi-au facut apariţia pe cer şi au aterizat în zona pietonală, în uralele spectatorilor prezenţi.

Aceştia au adus cu ei drapelul României, respectiv pe cel al Turzii, pe care l-au predat apoi primarului Tudor Ştefănie.

Expoziţie de Artă plastică la Salina Turda

Cu ocazia Zilelor Turzii 2013 Salina Turda a găzduit o expoziţie de artă plastică, evenimentul având loc duminică orele 12.00.

Intitulat “Cultură fără frontiere”, vernisajul a reunit artiştii participanţi la tabără de creaţie din judeţele Mureş, Cluj şi din Szeged (Ungaria).

Pictorii participanţi, Felicia Răcean, Simonfi Eva, Simonfy Dani Iren, Pesztalics Marta, Zagoni Tibor, Simonfy Zoltan, Maria Larisa Oniş şi Torok Tamas au încântat privirile vizitatorilor cu creaţiile lor şi viziunea proprie asupra lumii şi vieţii.

Ultima seară a celei de-a XIII a ediţii a zilelor municipiului Turda i-a adus în oraşul de pe Arieş pe Şuie Paparude, Pepe şi Direcţia 5.

 

abonare newsletter