Actualitate

Incompatibilitatea viceprimarului Şurubaru, discutată în Consiliul Local

În şedinţa de Consiliu Local de joi va fi supusă atenţiei consilierilor o informare privind raportul de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) referitoare la starea de incompatibilitate a viceprimarului Gheorghe Şurubaru.

Consilierilor locali li se va prezenta raportul întocmit de ANI din care reiese că Şurubaru nu a respectat legea cu privire la regimul incompatibilităţilor deoarece în perioada 22 iunie 2012 -30 mai 2013 a deţinut simultan funcţiile de viceprimar şi administrator la SC Euro Divers SRL.

În raport se mai precizează că “persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie la data constatării stării de incompatibilitate interdicţia operează de la data rămânerii definitive a raportului ANI.


În document scrie că viceprimarul fie trebuie destituit din funcţie, fie sancţionat disciplinar, fiind excluse însă avertismentul şi mustrarea.

Acuzat şi de fals în declaraţii

În raportul ANI este precizat faptul că Gheorghe Şurubaru a făcut fals în declaraţii atunci când a completat declaraţia de interese deoarece nu a menţionat faptul că deţine şi funcţia de administrator la SC Euro Divers SRL. Astfel, viceprimarul ar putea fi cercetat penal pentru fals în declaraţii.


Gheorghe Şurubaru refuză, în continuare, să facă comentarii cu privire la starea de incompatibilitate. El a declarat, astăzi, că va ataca în instanţă decizia ANI, refuzând să facă alte precizări cu privire la faptul că este acuzat şi de fals în declaraţii. “Mi-am exprimat punctul de vedere în scris către Agenţia Naţională de Integritate. Voi ataca în instanţă decizia”, a precizat, astăzi, viceprimarul.

Şi-a dat demisia din mandatul “murdar”

În răspunsul scris pe care l-a trimis ANI, Şurubaru a menţionat că şi-a dat demisia din funcţia de viceprimar în data de 11 iulie 2013. El a ataşat şi hotărârea de Consiliu Local prin care dovedea că funcţia de viceprimar a încetat înainte de expirarea duratei normale a mandatului.


Imediat însă după ce şi-a dat demisia, Şurubaru a fost propus de colegii de partid pentru aceeaşi funcţie, el fiind de altfel şi votat. Astfel, Şurubaru a început un nou mandat “curat”, în care nu mai este în stare de incompatibilitate.

abonare newsletter