Actualitate

FOTO: Trotuarele din Cluj-Napoca, pline de gropi şi maşini parcate

Calea Turzii, Moţilor, Splaiul Independenţei, Fabricii de Zahăr, Plopilor sunt doar câteva din străzile cu trotuare imposibil de folosit de către pietoni din cauza gropilor şi lipsei asfaltului. Pe alte străzi, şoferii au transformat trotuarele în parcări.

Starea proastă a trotuarelor de pe numeroase străzi din oraş a fost semnalată Primăriei ani la rând de locuitori, însă fără rezultat de multe ori. De departe, într-un posibil top al reclamaţiilor Calea Turzii ar ocupa un loc fruntaş. De altfel, şi promisiunile autorităţilor locale cu privire la această stradă s-ar situa tot pe primele locuri. Situaţia dezastruoasă a trotuarelor a intrat şi în atenţia politicienilor care îi solicită primarului Emil Boc să găsească soluţii pentru această problemă.

“Clujenii care locuiesc în blocurile noi situate la intrarea în oraş, pe Calea Turzii, se plâng de ani de zile de lipsa trotuarelor pe această arteră, situaţie care-i obligă să circule inclusiv pe carosabil, punându-şi viaţa în pericol”, spun reprezentanţii PNL Cluj-Napoca.


Dacă pe Calea Turzii, trotuarele sunt înguste, fără asfalt sau lipsesc pe unele porţiuni, pe Calea Moţilor, în plin centru, trotuarele sunt “decorate” cu gropi, bordurile sunt sparte şi pe alocuri asfaltul lipseşte. Reprezentanţii PNL Cluj-Napoca precizează că vizavi de Cluj-Arena, trotuarul de pe Splaiul Independenţei, între podul Garibaldi şi podul Napoca, nu are nici măcar borduri. Asfaltul este “ondulat”, crăpat sau lipseşte cu desăvârşire.

“Dacă după modernizarea liniilor de tramvai, carosabilul a fost reparat, trotuarul a fost uitat de primăria clujeană. Poate că planul autorităţilor este de a-l desfiinţa, altfel nu ne putem explica de ce Emil Boc nici măcar nu pune în discuţie refacerea acestuia”, adaugă aceştia.


În iarna acestui an, reprezentanţii Primăriei promiteau că anul acesta Calea Turzii va intra în reparaţii. Pe aceeaşi stradă, în 1 iulie au început lucrări de intervenţie ale E.On Gaz.

Luna trecută, primarul Emil Boc promitea că şi Calea Moţilor va intra în reparaţii.


Trotuare nereparate pe Fabricii de Zahăr şi Plopilor

Pe strada Fabricii de Zahăr situaţia este la fel de proastă pe unele porţiuni.

“Pe distanţa de la bisericuţă până la intersecţia cu Clubul Copiilor, trotuarele sunt extrem de rele. Aţi reuşit şi vă mulţumim să le refaceţi pe aproape toate din zonă şi le-aţi omis pe acestea, plus aleile de pe Fabricii nr.9, Grădinarilor nr. 6”, scrie un clujean pe un site cu sesizări la adresa Primăriei.


Clujenii se plâng şi de lipsa asfaltului pe trotuarele de pe strada Plopilor. “Dacă tot s-a asfaltat strada Plopilor graţie liniei de tramvai, oare nu se puteau asfalta trotuarele şi intrările spre blocuri pentru că circulaţia pietonilor este şi ea îngreunată”, afirmă clujeanca Angela Oltean.

Trotuare pline cu maşini

Clujenii sunt nemulţuimiţi şi de şoferii care îşi parchează maşinile pe trotuare, cu toate că Primăria a investit bani în parkinguri. “Aţi investit o grămadă de bani în parkinguri, dar acestea sunt goale, iar trotuarele pe unde ar trebui să circulam noi sunt pline de maşini parcate după bunul plac al fiecăruia”, scrie un clujean într-o sesizare adresată primarului.


Reprezentanţii Primăriei precizează că poliţiştii locali monitorizează zilnic situaţia şi aplică amenzi. Astfel, în urma unor verificări efectuate în 19 şi 21 august, au fost afplicate şapte sancţiuni şoferilor care au parcat pe trotuare.

abonare newsletter