Actualitate

Liviu Voinea: Pentru 2014 vrem o bugetare pe bază de criterii de performanţă

Autorităţile române intenţionează să realizeze bugetul pentru 2014 pe bază de criterii de performanţă urmând ca nivelul de finanţare pentru anumite sectoare să fie stabilit în condiţiile îndeplinirii anumitor indicatori de performanţă, a declarat sâmbătă seară, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la România TV.

"Pentru 2014 vrem o bugetare pe bază de performanţă, pe bază de criterii de performanţă în special în sectoarele care se pretează. Unul din aceste sectoare este cel al educaţiei. Multe ţări europene şi, de asemenea, şi SUA, au bugete pe bază de performanţă. Eu, Minister de Finanţe, mă angajez să cresc finanţarea în educaţie, de exemplu, cu condiţia ca o serie de indicatori de performanţă pe care îi stabilim de comun acord cu Ministerul Educaţiei să fie atinşi", a arătat Liviu Voinea.

Potrivit sursei citate, vor fi încheiate "contracte" pe bază de performanţă între Ministerul Finanţelor şi ministerele de linie, documente prin care este fixat un anumit nivel de finanţare cu condiţia îndeplinirii anumitor indicatori de performanţă care se stabilesc de comun acord şi se urmăresc periodic."'Vreau să introducem această practică începând cu bugetul pe 2014 care va fi realizat în luna octombrie a acestui an. Creşterea finanţării în sectoare precum educaţia sau sănătatea riscă să nu se vadă dacă nu avem o îmbunătăţire a modului în care sunt cheltuiţi banii", a explicat ministrul delegat pentru Buget.


Liviu Voinea a menţionat că, în linii mari, bugetul anului viitor va prevedea o indexare de 4% a pensiilor şi indexarea fondului total de salarii. Ministrul de resort a arătat că, în prezent, autorităţile lucrează la mai multe variante pentru distribuirea creşterii fondului total de salarii. Una dintre variante este creşterea tuturor salariilor bugetarilor cu rata inflaţiei. Într-o altă variantă se are în vedere o creştere mai mare a salariilor pentru anumite categorii profesionale de bugetari în timp ce pentru alte categorii ar putea să nu se prevadă nicio creştere. O a treia variantă de lucru prevede o creştere mai mare a salariilor pentru bugetarii care au până la un anumit salariu şi nicio creştere pentru cei care depăşesc un anumit nivel al salariului.

"Intenţionăm ca bugetul pe 2014 să fie bazat pe aplicarea graduală a Legii salarizării unice. Luăm în calcul mai multe variante prin care, eventual, pentru anumite categorii de bugetari apropierea de nivelul maxim al grilei (prevăzută în Legea salarizării unice - n.r.) să se realizeze mai rapid decât pentru alte categorii. Până la redactarea legii bugetului, la începutul lunii octombrie, se va lua decizia cu privire la varianta optimă pentru creşterea salariilor", a mai spus ministrul citat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter