Actualitate

Greco-catolicii pornesc în pelerinaj la Nicula

Mâine, de la ora 16.00, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, va conduce procesiunea, pe jos, de la capela greco-catolică din Gherla până la biserica parohială din Nicula.

Pelerinajul este organizat cu ocazia marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului şi continuă tradiţia marilor pelerinaje dinainte de anul 1948, anul scoaterii în ilegalitate a Bisericii Greco-Catolice.

Procesiunea care începe la ora 16.00 se va încheia la Nicula la ora 18.00 când pelerinii vor fi primiţi de către preotul Patriciu Sălăjan, parohul greco-catolic al Niculei şi în continuare, va fi celebrată slujba Vecerniei, cu un cuvânt de învăţătură rostit de Episcopul Eparhial. „Am încercat să reluăm tradiţia pelerinajelor ajunse la un apogeu în timpul Episcopului Iuliu Hossu. Este, desigur, doar un semn, un simbol a ceea ce a însemnat strălucirea pelerinajelor la Nicula, nu unde celebrăm acum Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului – în biserica parohială din localitate  –, ci acolo unde ar trebui să ne aflăm, sus la Mănăstire”, a declarat PS Florentin Crihălmeanu.


Biserica de zid a Mănăstirii din Nicula a fost ctitorită între anii 1875-1879, de către Episcopii greco-catolici Mihail Pavel şi cei ce i-au urmat, fiind adăugată ulterior, în 1905, faţada cu două turnuri. Arhiereii greco-catolici au ctitorit acest sfânt lăcaş, cu scopul de a fi venerată aici Icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria, icoană care, după cum atestă documentele istorice, a lăcrimat în perioada 15 februarie – 12 martie 1694.

Ultimele Stiri
abonare newsletter