Actualitate

The New York Times: Rusia şi UE concurează pentru influenţa în Europa de Est

The New York Times vorbeşte, într-un articol, despre faptul că Rusia şi Uniunea Europeană concurează intens pentru influenţă asupra Europei de Est, relatează Caleaeuropeana.ro

Potrivit sursei citate, Rusia se opune apropierii de UE a ţărilor ce fac parte din Parteneriatul Estic, zonă din care fac parte Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.

„E clar că Rusia se teme că va pierde influenţa asupra acestei regiuni. Dar este Parteneriatul Estic atât de puternic încât să poată rezista la influenţele Kremlinului?”, se întreabă Eugeniusz Smolar , expert la Institutul Polonez pentru Afaceri Internaţionale din Varşovia citat de The New York Times.


„Parteneriatul Estic s-a dovedit a fi un instrument predominant birocratic cu semnificaţie politică limitată“, susţine Rafal Sadowski, expertul de la Centrul de Studii pentru Europa de Est din Varşovia. „Acest lucru arată limitele capacitatăţii UE de a influenţa vecinătatea sa estică”, a adăugat el într-un nou raport citat de jurnalista de la The New York Times.

Ultimele Stiri
abonare newsletter