Actualitate

FOTO - Turnul Pompierilor rămâne închis pe termen nelimitat

Primarii Clujului au promis în fiecare an că vor reabilita Turnul Pompierilor, însă niciunul nu s-a ţinut până acum de cuvânt. Până când va fi introdus în circuitul cultural, Turnul Pompierilor se degradează pe zi ce trece şi rămâne doar un monument istoric de pe care pică tencuiala şi din ai cărui pereţi au început să crească arbori.

Turnul Pompierilor, cunoscut şi sub numele de Turnul Lăcătuşilor, de pe strada Tipografiei a trecut în administrarea Primăriei Cluj-Napoca în 2011, în timpul mandatului de primar al lui Sorin Apostu. Autorităţile locale l-au preluat de la sindicatul pompierilor care îşi propusese iniţial să facă în vechiul turn un muzeu al pompierilor, însă ideea lor nu a avut sorţi de izbândă. 

În 2011, primarul de la acea vreme anunţa că turnul va fi reabilitat şi integrat în circuitul cultural al oraşului, la fel cum s-a întâmplat şi cu Turnul Croitorilor. Apostu promitea că din bugetul local pe 2012 se vor aloca bani pentru reparaţii, însă acest lucru nu s-a întâmplat.


De la preluarea mandatului, anul trecut, nici primarul Emil Boc nu a făcut nimic pentru modernizarea Turnului Pompierilor, astfel că mai trece şi anul acesta fără reintegrarea turnului în circuitul cultural. În 2012, în cadrul unei conferinţe de presă, Emil Boc le răspundea jurnaliştilor că în 2013 ar putea începe reabilitarea turnului, dar numai dacă vor fi bani suficienţi la buget sau dacă se vor face economii la proiectele cu fonduri europene. Cu toate că Primăria Cluj-Napoca a făcut economii de 10 milioane în urma licitaţiilor la proiectele cu fonduri europene, Turnul Pompierilor nu a fost pus pe lista priorităţilor pe anul acesta. “Anul acesta nu vor începe lucrările de modernizare a Turnului Pompierilor. Nu a fost anunţat nimic în acest sens”, au precizat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Din pereţi au început să crească arbori


În momentul de faţă turnul este închis, iar starea de degradare este vizibilă din exterior: se desprind bucăţi de tencuială, zugrăveala este deteriorată, iar din unul dintre pereţi a început să crească vegetaţie. Se poate observa cu uşurinţă, din stradă, un copac de mai bine de un metru care a crescut la îmbinarea zidului turnului cu acoperişul unui imobil vecin. Este lesne de imaginat cum arată şi interiorul turnului format din opt etaje.

Clujenii nici măcar nu îşi mai amintesc dacă turnul a fost vreodată deschis, însă nu li se pare normal ca autorităţile locale să lase în paragină un monument istoric. “Eu nu ştiu să fi fost deschis vreodată. Degeaba scrie pe el că e muzeu dacă nu se poate vizita. Nici nu şti ce o fi înăuntru, dar măcar ar trebui să îl deschidă să vedem oraşul de sus”, este de părere Viorica, o clujeancă în vârstă.   


Turnul Pompierilor a fost construit în anul 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Turnul Pompierilor împreună cu o porțiune de zid este unul din puținele fragmente din a doua incintă medievală de apărare a Clujului care se mai păstrează și astăzi

Ultimele Stiri
abonare newsletter