Actualitate

Noua strategie antidrog: Automate de seringi şi teste antidrog în farmacii

Noua strategie naţională antidrog cuprinde concepte noi care ar include montarea de automate cu seringi în zonele cu mulţi consumatori, dar şi vânzarea de teste antidrog în farmacii.

Directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), chestorul Sorin Oprea, a declarat marţi că noua strategie antidrog, care urmează să fie aprobată de Guvern, îşi propune să spargă anumite bariere şi să schimbe mentalităţi în ce priveşte consumul de droguri, potrivit Mediafax.ro.

"Este nevoie de o regândire a abordării problematicii consumului de droguri. Vrem să găsim rezolvări pentru situaţiile nou apărute. Una ar fi automatele de seringi sau distribuirea lor prin farmacii. O seringă folosită de un consumator este dată apoi la alţi zece, iar transmiterea bolilor se face foarte rapid. Seringile pentru un consumator, pentru un an de zile, costă cam 100 de euro. Tratamentul pentru HIV costă 4.000 de euro. Deci trebuie să luăm nişte măsuri", a mai spus directorul ANA.


În străinătate, seringile noi oferite comsumatorilor la automate pot fi luate în schimbul uneia folosite sau al unei sume modice.

Directorul ANA a mai spus că este luată în calcul inclusiv posibilitatea ca în farmacii să se vândă teste antidrog, astfel încât părinţii să îşi poată testa copiii.

Etichete: farmacii hiv
Ultimele Stiri
abonare newsletter